Kofi Annan yaşamını yitirdi

Kofi Annan yaşamını yitirdi
Kofi Annan yaşamını yitirdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ocak 1997 yılından 2006 yılına değin Yedinci Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak tahsis yapan Gana doğumlu Kofi Annan 80 yaşında hayatını kaybetti.

BU GÖREVE GETİRİLEN BIRINCIL AFRİKALI

Bu göreve getirilen birincil Afrikalı olan Annan, bununla beraber Birleşik Millletler bünyesinden yetişerek bu göreve gelen kişilerden biri.

BIRLEŞIK MİLLETLER DUYURDU

Annan’ın vefat haberini ise birincil yine Birleşik Milletler’in Göçmenlik Ajansı duyurdu. Açıklamada, “Bugün, Birleşik Milletler’in eski genel sekreteri iyi, kabiliyetli ve vizyon sahibi Kofi Annan’ın kaybının yasını tutuyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

KISA BİR RAHATSIZLIK GEÇİRMİŞTİ

Birleşik Milletler’in açıklamasının derhal peşinde Annan’ın kendi namına açmış olduğu vakıftan da bir tanımlama geldi. Oradaki açıklamada ise Annan’ın geçirdiği kısa süreli rahatsızlığın vefatında etkili olduğu belirtildi. Hem Annan’ın eşi Nane ve kızları Ama, Kojo ve Nina’nın da vefatı esnasında Annan’ın yanında olduğu açıklama edildi.

Kofi Annan yaşamını yitirdi

‘ANNAN PLANI’NIN MİMARIYDI

Kofi Annan’ın Türkiye ve Kıbrıs konusunda da çalışmaları olmuştu. ‘Annan Planı’ olarak anılan bu çalışmanın bazı amaçları vardı. Adını, planı ortaya atan BM eski genel sekreteri Kofi Annan’dan almıştı.

Annan Planı; Türk ve Rum kesimleri halinde ayrılmış Kıbrıs Adası’nın bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşik Milletler planı olarak biliniyordu.

Kofi Annan yaşamını yitirdi

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ

Daha iyi örgütlenmiş ve daha iyi bir dünya için yaptığı çalışmalarla da değer görebilen Annan’a 10 Aralık 2011 yılında Nobel Barıştırma Ödülü verilmişti. Bilindiği üzere Annan görevini 2007 yılında Güney Koreli Ban fakat Moon’a devretmişti.