Kocasından Anlaşmalı Boşananlar Yandı! Aylıklarının Tamamı Kesilecek

Kocasından Anlaşmalı Boşananlar Yandı! Aylıklarının Tamamı Kesilecek
Kocasından Anlaşmalı Boşananlar Yandı! Aylıklarının Tamamı Kesilecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aylıktan kullanmak için kocasıyla anlaşmalı boşananlar yandı. Tespit edilen bu çiftlerin aylıkları kesilecek. Bir De kurum daha önceki verdikleri parayı da faiziyle isteyecek.

EŞİNİ ÖLDÜRENE AYLIK BAĞLANMAYACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ölen sigortalıların eşine, öğrenimine sürekli 25 yaşından küçük erkek çocuğuna, bekâr kızlarına ölüm aylığı bağlıyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine kadar adalet sahipleri, halk aralarında dul ve yetim aylığı olarak da adlandırılan ölüm aylığını bazı durumlarda alamıyor. Aylık bağlanamayacak şahısların başında da sıklıkla şahit olduğumuz, eşini katleden kocalar geliyor.

Kanuna kadar, kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı veya kazanç veya aylık bağlanmış olan sigortalıyı bile bile öldüren veya öldürmeye girişim eden, kesintisiz iş göremez ayla veya malul duruma getirenlere aylık bağlanamaz. Anne babasını, eşini öldürmese bile kasıtlı olarak öldürmeye teşebbüs etmek de aylık bağlanmasına engel teşkil ediyor.

MİRASÇILIKTAN ÇIKARTILANLARA ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANIR MI?

Kendisinden aylık bağlanacak sigortalıya aleyhinde ağır bir kabahat işlediği ya da bunlara aleyhinde aile hukukundan doğan yükümlülüklerini manâlı ölçüde yerine getirmediği gerekçesiyle mirasçılıktan çıkartılanlar da ölüm aylığı alamazlar.

ÖLDÜRDÜĞÜ KİŞİDEN DOLAYI ÖDENEN AYLIKLAR GERİ ALINACAK

Vefat aylığı bağlanamaması için söz konusu suçlamaların mahkeme kararıyla kesinleşmiş olması gerekiyor.Mahkeme aşamasında aylık bağlanmışsa, kesinleşen duruşma kararından sonradan aylık kesiliyor. Bu durumda, bile bile öldürdüğü eşinden veya anne babasından nedeniyle ödenmiş olan kazanç ve aylıklar geri alınıyor.

ANLAŞMALI BOŞANANLAR SAPTAMA EDİLİRSE AYLIKLARI KESİLECEK

Bekâr kız çocuklarına anne babasından nedeniyle babasız aylığı bağlanıyor. Bu aylıktan adet edinmek için kocasıyla anlaşmalı boşandığı saptananların aylıkları kesildiği gibi, daha önce aldıkları paralar da faiziyle isteniyor.

SGK, bu yılın başında yayımladığı genel yazı ile anlaşmalı boşanma konusundaki denetimlerde dikkat edilecek hususlara ilişkin uyarıda bulundu. Kurum, babasız aylığı bağlanan anne ya da baba ölmeden önce eşinden boşananlar ile boşandığı eşi diğer biriyle evlenmiş olan kadınlara ilişkin kontrol yapılmaması talimatı verdi.

HAKSIZ BAĞLANAN AYLIK ON YIL SONRADAN BİLE ALINIR

SGK, haksız yere ödenen aylık ve gelirleri on sene geriye doğru dönük istek ediyor. Hatta, hileli ödeme kurumun kendi hatasından kaynaklandığında bile son beş sene ödenmiş olan paraları faiziyle geri alıyor.