Kastabala Antik Kenti’nin tarihi değişti

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti
Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kastabala Antik Kenti Kazı Başkanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Hacı Zeyrek, 2009 yılından bu zamana kadar yaptıkları kazı ve sondaj çalışmaları ile Kastabala’nın iki yok, üç öbür tabaka üzerinde yapı edildiğinin saptama edildiğini söyledi.

2 BİN YILLIK BİR GEÇMİŞ

Turgut Hacı Zeyrek, yer alan kalıntılarla, Kastabala’nın tarihinin daha eskilere uzandığının ortaya çıktığını belirterek, “Kazı başlayana değin kentin tarihinin 2 bin takvim bir geçmişi olduğu biliniyordu. Ama kazı başladıktan daha sonra 1500 yıl daha geriye doğru gitti. Yani şu an Kastabala’nın 3500 yıllık bir kent olduğunu biliyoruz” dedi.

ÜÇ FARKLI DÖNEME AİT TABAN DÖŞEMESİ

Bölgede çalışmalarının devam ettiğini aktaran Kazı Başkanı Turgut Hacı Zeyrek, kazı çalışmalarından daha çok koruma amaçlı çalıştıklarını ifade ederek, “Buradaki önceliğimiz sütunlu caddenin sütunlarının korunmasıdır. Caddenin 3 inşa aşaması var. Caddeyi ayağa kaldırdığımızda hangi aşamanın ortaya çıkarılacağına uzman arkadaşlar karar verecek. şimdi görülen ortaçağ tabanı. 3 metre aşağısında 5. asır aşaması var. Bunun 7-8 metre aşağı Roma dönemi var. Yaptığımız araştırmalar sütunlu caddenin üç ayrı döneme ait üç bambaşka taban döşemesine sahip olduğunu kanıtlıyor” diye konuştu.

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti

ANTİK KENTİN PARÇALARI ÇEVRE KÖYLERİN YAPILARINDA

Turgut Hacı Zeyrek, “Çevre köyleri dolaştık, yüzeyde görülen portatif mimari blokların bir kısmı Bahçe, Kazmaca ve Kesmeburun gibi köylerde evlerin bahçelerinde görülüyor. Bahçe köyünde ilkokulun kapısının üzerinde lahit sandukasının bir parçası kullanılmış. Lahit parçası orada bilinçli olarak mı ya da bilinçsiz olarak mı kullanılmış bilemiyoruz. Kesmeburun ve Kazmaca köylerinde de buradaki yapıların parçalarını görebilmeniz olası. Eski Osmaniye Valilik binasının bahçesinde görülen sütün başlıkları var. Bu başlıkların da Kastabala’daki sütunlu caddeye ait olabileceği söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti

“KASTABALA MUTLAKA TURİZME KAZANDILMALI”

Buraya son zamanlarda turist kafilesinin gelmediğini, kendisi ilk olarak elde etmek üzere herkesin buranın turizme kazandırılması için çalışması gerektiğini belirten Zeyrek, “Turizmi burada canlandırmak gerekiyor. Bunu yapmazsak biz burayı ne kadar yapı edersek edelim ya da ayağa kaldıralım bir anlamı olmuyor. Ziyaretçinin olması buraya gelir demektir. Bu kazanç, buranın devamlılığının sağlanmasında manâlı diye düşünüyorum. Kastabala Antik Kenti Osmaniye ili Cevdetiye beldesi sınırları içerisinde Bahçe, Kazmaca ve Kesmeburun köylerinin merkezinde yer alan tarihi antik bir kent. Ege ve Akdeniz kıyılarında görülen mimari yapı buralarda da görülüyor. Özellikle sütunlu caddeler şehrin planını belirler.  Sütunlu caddeler şehrin girişinde başlar, anıtsal yapıyla son bulur. 2009 yılında bir tapınak bulduk. Tiyatro, hamam, dini yapılarının olması buranın merkez olduğunu kanıtlayan doküman niteliği taşımaktadır. Ele geçen yazıtlar heykel kaidelerine ait. Gelişkin bir daha aşağı yapı var. Hem kirli, ayrıca de pak su sistemi var. Bunu cadde sütunlarını incelerken tespit ettik.” biçiminde konuştu.

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti

Kastabala Antik Kenti'nin tarihi değişti