Kanuni ’nin dört katlı tacı

Kanuni ’nin dört katlı tacı
Kanuni ’nin dört katlı tacı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Padişahlar çok büyük tarihî, fiziki ve manevi değere sahip olmalarının yanı sıra, herkes birer şaheser özelliğinde olan kıyafetlerle süslenirdi. Sultanların kimliğiyle ilişkilendirilen kıyafetlerin kültürel olduğu kadar, siyasi bir maneviyatı da vardı. Kaftanlarından ipekli kumaşlarına, yüzüklerinden tacına; tüm bu define Osmanlı İmparatorluğu sultanlarının tarihi parçaları.

OSMANLI ’NIN İHTİŞAMLI BAŞLIKLARI

Osmanlı ’da en önemli statü simgelerinden biri olması açısından başlığa fazla yük verirlerdi. Padişahlar törenlerde ve kabul günlerinde “horasanî”, “mücevveze”, “selimî” ve “katibî” denilen başlıkları giyerlerdi. Bu parçaları lüzum müzelerden, gerekse dizilerden tanıyoruz. Daha önce Osmanlı ’nın sarığını, kavuğunu, fesini gördük lakin Kanuni ’nin dört katlı altın tacından gözümüzü alamadık.

Kanuni ’nin dört katlı tacı

Roma-Cermen İmparatoru Şarlken

Müthiş Süleyman’ın 4 katlı Tacı

KANUNİ ’NİN DÖRT CİHANI EZEN TACI

Batıda Müthiş Süleyman, Doğuda Kanunî Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu ’nun ‘Türk Asrı ’, bir kâinat padişahıydı. Tıpkı kendisi ve fetihleri gibi, giydikleri de düşmanı ezip geçiyordu.

Kanuni ’nin dört katlı tacı(Kanuni Sultan Süleyman’ın 4 katlı tacı)

HER KAT BİR İMPARATORLUĞU TEMSILCILIK EDİYOR

İşte dillere destan o taç: Dört öbür kat doğu, batı, kuzey ve güneyi temsilcilik ediyor. Yani Asya Hakan ’ını, Roma Sezarlığı ’nı, Trabzon ve Mısır sultanlığını temsilcilik ediyor. Bir âlem padişahlığını ifade ediyor. Taç, üzerindeki şilin inceliği, ayrıca papalık tacına, hem de Habsburg İmparatoru  ’nun tacına ve savaş miğferine atıfta bulunuyor. İhtişamıyla da az kalsın ezip geçiyor.

Kanuni ’nin bu tacı, sultanlara yarışır bir tasarım olmasının yanı sıra, bu denli uzun ve silindir biçiminde olması da düşmana verilen küçük düşürücü bir mesaj ve üstünlüğün göstergesiydi.

Kanuni ’nin dört katlı tacı