Kanada: Arabistan’dan özür dilemeyeceğiz

Kanada: Arabistan'dan özür dilemeyeceğiz
Kanada: Arabistan'dan özür dilemeyeceğiz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başbakan Trudeau, Montreal kentinde katıldığı bir etkinlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İKİ ÜLKE DİYALOG HALİNDE

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri her tarafta tesis etmek nedeniyle ilk elden Suudi Arabistan hükümetiyle bağlantı kurduklarını kaydeden Trudeau, Kanada’nın özür dilemesi veya paylaşımlardaki insan hakları ile ilgili eleştirileri geri çekmesinin görüşme masasında olmadığına dikkati çekti.

Trudeau, şöyle konuştu:

“Bakan Freeland’in söylediği ve bizim de tekrarlayacağımız gibi Kanada tekrar tekrar özel ve kamusal alanda insan haklarıyla ilgili zinde ve açık bir şekilde konuşmaya devam edecektir. Kanada’nın hedefi Suudi Arabistan ile kötü ilişkilere sahip olmak değildir. Suudi Arabistan ile sağlam ilişkilere sahip almak istiyoruz. Suudi Arabistan, dünyada belirtilen bir önemi olan ve insan hakları konusunda ilerleme kaydeden bir ülke oysa biz de dünyanın her yerinde var olan zorlukların altını çizmeye devam edeceğiz.”

İKİ ÜLKENİN ARASI NASIL AÇILDI?

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Riyad’da hapsedilen Suudi Arabistan asıllı Kanada vatandaşı blog yazarı Raif Badawi ile onu ziyarete giden kız kardeşi Samar Badawi ve bir kadının daha tutuklanması üstüne sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından bir paylaşımda bulunmuştu.

Mesajında Freeland, “Raif Badawi’nin kız kardeşi Samar Badawi’nin Suudi Arabistan’da hapsedildiğini öğrenmekten derin üzüntü duydum. Kanada, bu zor zamanda Badawi ailesiyle birlikte duruyor ve ayrıca Raif keza de Samar Badawi’nin derhal özgür bırakılmasını kuvvetle desteklemeye devam ediyoruz.” ifadelerine yer vermişti.

sonradan Kanada Dışişleri Bakanlığının devlete ait Twitter hesabından da “Kanada, Samar Badawi’nin de dahil olduğu Suudi Arabistan’daki sivil toplum ve bayan hakları aktivistlerinin tutuklanması hakkında önemli endişe duyuyor. Suudi yetkilileri, onları ve öteki dostane insan hakları aktivistlerini hemen hür bırakmaya çağırıyoruz.” mesajı paylaşılmıştı.

Bakan Freeland’in açıklamalarını “tanıdık olmayan bir ülkenin, Suudi Arabistan’ın içişlerine müdahalesi olarak” yorumlayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da aynı yolu izleyerek resmi Twitter hesabından Kanada ile bütün ticari ilişkilerini dondurduğunu, Kanada’nın Riyad Büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdiğini ve kendi büyükelçisini de geri çağırdığını duyurmuştu.