Kaçkarlar Heliski tutkunlarını ağırlayacak

Kaçkarlar Heliski tutkunlarını ağırlayacak
Kaçkarlar Heliski tutkunlarını ağırlayacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer edinen Kaçkar Dağı eteklerinde ortalama 14 senedir meydana getirilen Heliski için bu yıl da evraklar başladı. Gerçekleşen evraklar Aralık ayında düzenlenecek İl Sportif Gezim Kurulu toplantısında değerlendirilecek.

‘Helikayak’ dünyaca tanıdık adı ile Heliski ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri ilk olarak almak suretiyle onlarca ülkede 50 yılı aşkın süredir yapılıyor. Dünyada malum en seçkin spor dalları içinde bulunan Helikayak tüm anlamı ile sporcuların helikopterle daha danışıklı, asla kayılmamış kayak parkurlarına helikopterle bırakılarak parkur bitiminde tekrardan helikopterle alınmaları anlamına geliyor.

Dünyada 50 senedir meydana getirilen Helikayak sporu Türkiye’de ise 14 senedir yapılıyor. Türkiye helikayak faaliyetlerinde son yıllarda ciddi başarılar elde ederek kısa sürede dünyada en seçim edilen 10 ülke arasına girmeyi başardı.

Dünyanın en seçkin, pahalı ve tehlikeli sporlarından bir parça başına olan Helikayak, dıştan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye’de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Yaşamı Koruma ve Ulusal Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden lüzumlu birçok izni elde etmek zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gore uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle tahsis alacak pilotlar hususi eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışarıya hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi içinde yazışma kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin saptama edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ek olarak çığ risklerine karşı sırtlarında airbağ çantaları ile kayıyorlar.

Her yıl ortalama 300 civarında adrenalin tutkunu ustalaşmış kayakçı Rize’ye gelmiş olarak yedi gün süresince helikayak yapıyor. Rize’de bir kayakçının bir haftalık helikayak maliyeti ise ile takriben 10 bin dolar civarında. Rize’de helikayak meydana getiren sporcuların azca kalsın tamamını yabancı sporcular oluşturuyor. Kaçkar Dağları’na Helikayak gerçekleştirmek için son 10 yılda, Fransa, Almanya, İsveç, İspanya, İsviçre, Kanada, ABD ve Rusya benzer biçimde ülkelerden bayağı 3 bin 500’e yakın adrenalin tutkunu sporcu geldi. Geçmiş yıllarda helikopterle dağların zirvesine bırakılan sporcular kayarak vadi baştan başa büyük coşku yaşadı.

çoğu zaman Fransa, İtalya, Rusya, İsviçre, Avusturya, Almanya benzer biçimde ülkelerden uygulama yapılırken tamamlanmamış da olsa Türk sporcularda Helikayak için başvuruda bulunuyor. Aralık ayının ortasında gerçekleşecek olan İl Sportif Gezim Kurulu toplantısına kadar başvurular devam edecek. Gerçekleşecek görüşmede meydana getirilen başvurular kurul değerlendirilmesine sunularak lüzumlu izinler verilecek.