İtiraf ettiler! ‘Papazı bırakın döviz krizi bitsin ’

İtiraf ettiler! ‘Papazı bırakın döviz krizi bitsin ’
İtiraf ettiler! ‘Papazı bırakın döviz krizi bitsin ’
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’ye dış politikada diz çöktürme operasyonunun kamuflajı olarak kullanılan tutuklu papaz Brunson davası ile birlikte TL’de son 1.5 ayda yaşanan düşüşün ardında ABD’nin ‘kur saldırısının’ olduğu tescillendi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Emniyet Danışmanı John Bolton, Türk Lirası’na yapılan operasyonu itiraf etti.

SERBEST BIRAKIN TEHDİDİ… Reuters’a konuşan Bolton, “Türkiye Brunson’ı kayıtsız şartsız serbest bırakırsa, döviz krizi hemen sona erebilir” diyerek, dolarda idareli gerekçeklerden mahrum yaşanan yükselişin de nedenini ortaya koydu. Tehditlerini sürdüren ve Türkiye’nin Katar’la yaptığı 15 milyar dolarlık anlaşmadan tedirginliğini de gizleyemeyen Bolton, “Katar’dan gelen para Türkiye ekonomisini kurtarmaya takviye etmez” dedi.

‘TÜRKİYE BÜYÜK HATA YAPTI’ Türkiye’nin bağımsız yargısını da hiçe sayan Bolton, “Türkiye rahip Brunson’ı bırakmayarak büyük bir kusur yaptı” ifadelerini kullandı. Bolton, Türkiye’nin NATO’dan geçici olarak uzaklaştırılması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı ile ilgili bir soruya “derhal böyle bir şey söz konusu değil” dedi. 

KÜSTAHLIK, HADSİZLİK… “Muhalif iktisatçı elde etmek diğer şey, Türk Lirası’nın bu değin yüksek oranda layık kaybı yaşamasında ABD’nin parasal operasyon yaptığını görmemek diğer şey” değerlendirmesinde yer alan Prof. Dr. Kerem Alkin, “Ekonomi yönetimi rahibi mazeret etti sözü, Bolton’ın ‘Katar parası Türkiye’yi kurtaramayacak’ sözü kadar küstahlık, hadsizlik” açıklamasını yaptı. Alkin sözlerine şöyle devam etti: “Bolton’ın ‘Papazı bırakın, kriz bitsin’ sözlerinden sonra ‘Türkiye zaten hesaplı krize gidiyordu, rahip gerekçe oldu’ diyen beri gelsin. Bu sözler TL’ye ABD’nin siyasi operasyonunun tescilidir.”

ALMANYA’DAN ABD’SİZ EKONOMİ ÇAĞRISI… Trump’ın doları şantaj aracı haline getirmesi ve birbirini izleyen aldığı yaptırım kararları, Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya’nın da sabrını taşırdı. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman Handelsblatt gazetesi için yazdığı makalede, “Avrupa, İran ile nükleer anlaşmayı kurtarmak istiyorsa Amerika’dan egemen bir ödeme sistemi belirlemek zorunda” dedi. ABD’nin İran nedeniyle Avrupa’ya rest çekmesi, son dönemde AB’nin elini zorlayan bir şart oluşturmuştu. Alman BakanMaas, “Amerika’dan egemen ödeme kanalları olarak bir Avrupa Para Fonu ve egemen bir SWIFT sistemi kurarak Avrupa’nın özerkliğini güçlendirmemiz işte bu nedenle tartma taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD HEMEN DE BORUYA SARDI… Demir çelik ve alüminyum ürünlerine getirdiği ek vergilerle yaptırım sopasını kullanmaya aralıksız ABD, ticaret savaşında dün yeni bir cephe açtı. ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye dâhil 6 ülkeden ithal edilen, petrol ve doğalgaz boru hatlarının inşasında kullanılan kaynaklı boruların ABD pazarında değerinin aşağıda satıldığı yönünde ön karar aldı. ABD Ticaret Bakanlığı haziran ayında yaptığı ön incelemede Türkiye, Çin, Hindistan ve Güney Kore’den yapılan kaynaklı boru ithalatının adaletli olmayan şekilde finanse edildiğine karar vermişti. Bu ülkelere Kanada ve Yunanistan da dâhil edildi.

KUR ATAĞI AHALI MUKAVEMETİYLE BERTARAF EDİLDİ… AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin önemine dikkati çekerek, sistemin yüksek bir koordinasyon ve tayin dağılımıyla, daha yüksek bir koordinasyonla çalıştığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde ekonomiye karşın kur atağı yaşandığını andıran Ünal, “Bu keza yeni hükümet sisteminin ne kadar iyi çalıştığının bir göstergesiydi, ayrıca de ekonominin tek bir çatı altında toplanmasının sonuçlarını görmemiz açısından son derece önemliydi. Define ve maliyeden sorumluluk sahibi bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı ve yüksek koordinasyonla bu kur atağı, bir halk mukavemetiyle birlikte bertaraf edildi” diye konuştu.