İtalya’dan Malta ve AB’ye baştan savma göçmen suçlaması

İtalya'dan Malta ve AB'ye baştan savma göçmen suçlaması
İtalya'dan Malta ve AB'ye baştan savma göçmen suçlaması
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, düzensiz göçmenlerin geçişine müsade verdiği gerekçesiyle Malta’yı suçlarken, bir şey yapmadığı için de Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirdi.

Salvini, İtalya’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Malta’nın takriben 200 baştan savma göçmeni içeren bir geminin kendi karasularından geçmesine müsaade ettiğini söyledi.

“MÜLTECİLERE IZIN VERİLİYOR”

Laf konusu geminin İtalya’ya doğru yolda olduğunu kaydeden Salvini, “Yeniden başlıyoruz. Malta’nın bir sahil güvenlik gemisi, 150-200 arasında düzensiz göçmeni taşıyan ve Akdeniz’in ortasında olan bir geminin İtalya’ya içten gittiği bilgisini verdi. Yardım operasyonu için tüm bilgilere sahiptiler fakat her zamanki gibi göçmenleri ülkemize göndermeye çalışıyorlar.” dedi.

“Bu kaçıncı utanç.” diyerek AB’ye de tepki belirten Salvini, birliği düzensiz göçe aleyhinde kapasitesiz olmakla suçladı. Salvini, “Brüksel, bu sorunlarla ilgilenmektense İtalya’ya karşı mektup yazmakla meşgul.” ifadelerini kullandı.

“IVEDI MÜDAHALE İSTİYORUZ”

Fas’ın Nador kıyılarından geçen perşembe günü hareket eden ve 70 baştan savma göçmeni içeren başka bir geminin de mağdur durumda olduğuna dikkati çeken Salvini, “Şimdiden birçok öldü. İspanya makamları her türlü bilgiye sahip fakat hiçbir kurtarma operasyonu yürütmedi. Avrupa’da acil müdahale istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Aşırı sağ görüşlü Lig partisinin de lideri olan Salvini, baştan savma göçmen akımıyla ilgili çağrıların ardı arkasının kesilmediğini, İtalyan römorkörün hafta içinde 120 düzensiz göçmeni denizden kurtardığını kaydetti.

İtalya ve Malta arasında başlayan ve daha sonra AB’ye de sıçrayan başka bir derme çatma göçmen krizi geçen haziran ayında yaşanmıştı. 629 düzensiz göçmenin bulunduğu Aquarius adlı gemi günlerce Akdeniz’de bekletilmiş ve sonunda kriz Malta’nın geminin “göçmenlerin AB ülkeleri aralarında paylaştırılması” şartıyla kendi limanına demirlemesine izin vermesiyle çözülmüştü.