Akıl araştırmasında özel okul faktörü

Akıl araştırmasında özel okul faktörü
Akıl araştırmasında özel okul faktörü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BÜTÜN Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Tunahan Coşkun göre yapılan araştırmada, eğitim uzmanları ve psikologlardan oluşan 20 kişilik ekip 672 çocuğun her biriyle yaklaşık 1 buçuk saat yüz yüze görüştü.

ZEKA ÜZERİNDEKİ ETKENLER

2 yıl süren alıştırma, anne babanın eğitim durumu, çocuğun gittiği okulun türü, kardeş sayısı ve sırası, yaşadığı ilçe ve alan gibi çoğu bambaşka etkenin zeka puanı üzerindeki etkilerini belirledi.

“BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

ILK KEZ bu kadar geniş çaplı bir araştırmaya imza attıklarını altını çizen TÜZDER Başkanı Tunahan Coşkun, “Yüzde 33’ünün kız, 67’sinin erkeklerden oluştuğu çocuklara Stanford-Binet gibi uluslararası geçerliliği olan testler uyguladık. Yaptığımız bilimsel bir çalışmaydı. Sonuçları keza milli keza milletlerarası mecralarda yayınlanacak” dedi.

“STANDART EĞİTİM ZEKA SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Araştırmada zekayı etkileyen 10 faktörü mercek altına aldıklarını anlatan Tunahan Coşkun, çocuğun sınıf seviyesi arttıkça zeka seviyesinin düştüğünü açıkladı. Anaokulundan 8’inci sınıfa dek çocuğun IQ düzeyini incelediklerini aktaran Coşkun, “Çocukların maalesef derslik seviyeleri arttıkça akil puanlarında yani IQ’larında bir düşüş gözlemledik. Bunun nedeni de standart bir eğitimin uygulanması, müfredatın yeniden değişmez olması, fazla pozitif farklılaştırmanın olmaması olabilir. Bu nedenlerin IQ’da yaklaşık 5 puanlık bir düşüşe neden olduğunu gördük” dedi.

SONUÇLAR İÇ AÇICI DEĞIL

Alıştırma kapsamında özel okullara giden çocuklarla devlet okulunda eğitim gören çocukları da karşılaştırdıklarını gösteren Tunahan Coşkun sonuçların ise üzücü olduğunu belirtti.

Zeka araştırmasında özel okul faktörü

“ÖZEL OKULLARDA OKUYAN ÇOCUKLARIN Q’SU 5 PUAN  YÜKSEK”

Tunahan Coşkun, “Özel okula dışarı giden çocukların IQ puanlarının diğer çocuklara oranla takriben 5 puan daha yüksek olduğunu gördük. Özel okullarda sunulan zenginleştirilmiş imkanlar, anne ve baba ile olan iletişimin adaleli olması, çocuğun şehvetli olarak desteklenmesi gibi sebeplerin bundan etkin olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Zeka araştırmasında özel okul faktörü

AİLENİN BIRINCIL ÇOCUĞU DAHA ZEKI

Kardeşler arası akil düzeyini de incelediklerini kaydeden Tunahan Coşkun, birincil çocukların daha akilli olduğunu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Burada genetik aktarımın daha kaslı olabileceğine dikkat çeken Coşkun, “Anne ve babanın ilk çocuğu desteklediğini biliyoruz. Dolayısıyla birincil çocuklar diğer çocuklara göre daha akilli çıktılar” dedi.

“EBEVEYNİN EĞİTİM DÜZEYİ ZEKAYI ETKİLİYOR”

Kalıtımsal aktarımın yanı sıra anne ve babanın eğitim düzeyinin de çocuğun akil düzeyini belirlemede etkili olduğunu vurgulayan Tunahan Coşkun, “Anne babanın eğitim düzeyi ile çocuğun IQ düzeyi arasında bir bağlantı olup olmadığını merak ettik. Burada ilkokul, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve üzeri diye aileleri kategorilere ayırdık. Ön lisans ve lisans ile lise düzeyindeki bir ebeveynin çocuğu aralarında yaklaşık 7 puanlık bir IQ puanı farklılığı gözlemledik. Burada anne ve babanın çocuk üzerindeki ilgisinin bu puan farkına etkisi olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Zeka araştırmasında özel okul faktörü