Dünyanın en güvenli olmayan demir yolları

Dünyanın en güvenli olmayan demir yolları
Dünyanın en güvenli olmayan demir yolları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Kimse gerçekte trenlerden korkmuyor gibi görünüyor yok mi? İnsanların uçuşan şeylere düpedüz fobileri var; bakınız uçaklar. Ve natürel sinir bozan virajlı araba güzergâhları da bir öteki gezi krizimiz.  En son ne süre birinin trene binmeden önce korktuğunu duydun? Cevap muhtemelen ‘hiçbir vakit ’ olacak. O zaman yeni bir korku edinmeye hazırlanmış olun. Demir yolu ile seyahat etmek yapabileceğiniz en kuytu ve en doğal yolculuklardan biri olabilir lakin bu tren yolları insana ray üzerinde gitmenin pek da basit olmadığını söylüyor.

EKVADOR- QUİTO IBLIS BURNU

Şeytanın Burnu, Ekvator’daki Quito’dan Guarayquil’e uzanan bir tren yolu. İnşaat sırasında takriben 2.000 işçinin hayatını kaybettiği rota, yol her tarafında dehşet anlar için birebir. Raylar dağ geçitleri, ormanlar ve nehirleri keser; fakat işin aslında zorlaştığı kısım burnun kendisi.

Bu pek de bir şeye benzemiyor gibi duruyor lakin sen aşağıda inerken böyle hissetmeyeceksin. Trenler, Iblis Burnu’ndan geri dönüşler yaparak geçiyor, yani tren bir streç için ilerliyor, bir kavşağı geçiyor, daha sonra geriye doğru devam ediyor. Lunaparktaki bir nefret edilen şey treninden bahsetmiyorum maalesef.

Dünyanın en tehlikeli demir yolları

NAPİER DEMİR YOLU- YENİ ZELLANDA

Yeni Zelanda’nın Napier-Gisborne Demir yolu, bununla birlikte trenin etkin bir pisti geçtiği Gisborne Havalimanı’ndan devam ediyor. Uçak ve trenin harikulade buluşması etkileyici ama geçiş planlamaları konusunda hassas olduklarını umuyoruz.

Pist kullanıma sunulurken, uçakların devam etmesi önleniyor. Trenle uçak kalkış alanlarının kesiştiği pist, hava trafik kontrolörleri göre yönetilen ayrıcalıklı bir tren yolu.

Dünyanın en tehlikeli demir yolları

ASO MİNAMİ DEMİR YOLU- JAPONYA

Minamiaso Demir yolu’nun Takamori hattında hoşlanmayacak çok şey var. Eski bir tren, yüksek bir köprü ve sinir bozucu bir hızda ilerleyen vagonlar. Yine De bu demir yolunu bu kadar tehlikeli yapan şey bu yok, hattın, Japonya’nın en büyük aktif yanardağı olan Aso Dağı’nın güney kısmından geçtiği gerçeği.

Japonya’da yaşanan bir dizi depremin tüm alanı tahrip ettikten sonra ray parçaları toprak kaymalarıyla yok oldu. Halkın güvenini kazanmak için, hattın sorumlusu olan şirket, popüler çizgi film karakterleriyle süslenmiş yeni bir tren başlatmaya karar verdi. Güzel bir zihin fakat bununla yüzleşelim: İnsanların lav sızıntı bölgesinden geçtiğini unutması için çizgi film karakterlerinden daha fazlasına ihtiyacınız olacak.

Dünyanın en tehlikeli demir yolları

LAS NUBES TRENİ, ARJANTİN

Dünyanın en yüksek demir yollarından biri olarak tanıdık tren Las Nubes, Andes Sıradağları’nın nefes kesen manzaralarına kadar soluksuz bir tren yolculuğu yaşatır. Yaklaşık 16 saatlik gezi, Salta eyaletinden (asgari nokta) La Povorilla Viyadüğü’ne (en yüksek) değin gider. Sabrınızı sınayan bu tren yolculuğu, 29 köprü, 21 tünel, 13 viyadük, iki spiral ve 2 zikzaktan geçer.

Dünyanın en tehlikeli demir yolları

GLENFINNAN VİYADÜĞÜ, İSKOÇYA

Harry Potter hayranları, İskoçya’nın Glenfinnan Viyadüğü’nü tanımakta zorlanmayacaklar. 1898 yılında yapı edilen viyadük, İskoçya’nın Batı Dağlık Bölgesi’ndeki Loch Shiel’in tepesinde, Glenfinnan Anıtı’na ve Loch Shiel’in sularına bakan yerden 100 metre yukarıda duruyor.

Dünyanın en tehlikeli demir yolları

PİLATUS DEMİR YOLU- İSVİÇRE

Tırmandığı dağ için adlandırılan Pilatus Demir yolu, dünyanın en tepede olan ve dişlilerinden. Elbette hoş bir seyahat -İsviçre, nasıl olmasın ama?- fakat bu sakin manzaralar, parkurun düşey ve dehşet verici noktasında birer kabusa dönüşüyor.

Pilatus’un resmi web sitesine kadar, 1889’da ilk kez yapı edilen tren pistinde, yüzde 48’lik şaşırtıcı bir eğim tespit edildi. Neyse fakat trenin tasarımı, rayların 100 yaşın üstünde olmasına rağmen dişli çarkların, raylardan dışarı çıkmasını engelliyor. Yani korkacak bir şey değil; dermişim…

Dünyanın en tehlikeli demir yolları