İtalya’da Doktorlar Greve Gitti! 40 Bin Ameliyat Ertelenecek

İtalya'da Doktorlar Greve Gitti! 40 Bin Ameliyat Ertelenecek
İtalya'da Doktorlar Greve Gitti! 40 Bin Ameliyat Ertelenecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya’da doktorlar, ilk kez ulus sağlık sektöründe finansman eksikliği ve 10 yıldır sözleşmelerinin yenilenmediği gerekçesiyle 24 saatlik greve gitti. Grev dolayısıyla gün içerisinde planlanan yaklaşık 40 bin ameliyatın erteleneceği, yalnızca ivedi servis hizmetlerinin verileceği bildirildi.

AVRUPA ORTALAMASININ ALTINDA

Ülkedeki doktorların ast oldukları sendikalardan bahşedilen bilgilerde, İtalya’da millet sağlık sektörüne ayrılan finansman kaynağının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortalamasının altında olduğu belirtildi. Sendika yetkilileri hem son 10 yılda ekonomik krizle benzer olarak bazı halk hastanelerinin kapatılarak 20 bin yatak kapasitesinin azaldığını hatırlatarak, 10 yıl içinde 45 bin doktorun emekliye ayrılacağı bilgisini paylaştı. Sözleşmelerinin 10 yıldır yenilenmediğine dikkati çeken doktorlar, vardiya saatlerinin fazla ağır olmasından da şikayet etti.

KOŞULLAR EKSIK

Yeni mezun doktorların uzmanlaşması için gerekli olan bursların azaltılması, birçok hastanede hasta yakınları kadar doktorlar ve hemşirelere yönelik saldırıların artması ve uzun hasta kuyruklarının olduğu hastanelerde personel yetersizliği de doktorların greve gitmesindeki öteki nedenler olarak sıralandı.

ULUS SAĞLIĞI FİNANSMANINDA ARTIŞ

İtalya hükümeti, krize yol açan ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından reddedilen 2019 bütçe taslağında gelecek 3 yılda halk sağlığı finansmanında 3,5 milyar euroluk çoğalma öngörüyor.