İsveç halkçı yapısını kaybediyor

İsveç halkçı yapısını kaybediyor
İsveç halkçı yapısını kaybediyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsveç ’te, sosyal refah devletiyle dünyaya örnek olan sosyal demokratlar seçimlerde yüzde 30 ’un altına düşerek tarihinin en kötü sonucunu aldı. Bu sonuçlar her ne değin sağcıların az önce iktidardan uzakta olduğunu gösterse de, yakın zamanda bu düşüncenin değişeceği dobra dobra görülüyor.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

NEO NAZİLER YÜKSELİYOR

Kökenleri Neo-Nazi hareketine dayanan aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, 8 yılda oylarını takriben yüzde 300 artırarak yüzde 17.6 oranıyla parlamentoya 62 milletvekili sokmayı başardı. Bu grafik gelecekte İsveç Demokratları, yani aşırı sağcıların hükümete oynayacağı manasına geliyor. Zira hiçbir partinin pazarlığa yanaşmayacağını söylediği fazla sağcılar bu halde koalisyonların anahtarı halinde.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

SOSYAL DEVLETÇİLİK YAPISI YİRTİRİLİYOR

İsveç’in karşısındaki en büyük risk aşırı sağcılarla da sınırlı yok. Kurmuş oldukları sosyal rahatlık devletiyle dünyaya örnek olan sosyal demokratlar son otuz yılda sürekli gerileyerek önceki günkü seçimde yüzde 30 ’un altına düşerek tarihlerinin en fena sonucunu aldı.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

Sosyal rahatlık kavramından artan bir şekilde uzaklaşılan ülkede ağır ağır bloklaşma sistemi ortaya çıkarken, yıkıma giden bu süreç kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Sosyal demokratlar, dünyayı kasırga gibi başaşağı eden küreselleşmeye yüzlerini çevirip tokadı kabul ederken, sosyal kolaylık sisteminden yavaş yavaş uzaklaştılar. Özellikle şirketlerin keşmekeş oluşturduğu 2006 döneminde merkez sağ iktidara gelirken, ülke tekrar bir çöküntü sürecine girdi. bununla beraber küreselleşme sevdası İsveç’i dibe dürüst çekmeye başladı.

RAKAMLARLA ÇÖKÜŞÜN Rİ

İsveç her ne kadar hala örnek ülke konumunda buluınsa da rakamlar bu durumun aksini ispat ediyor. Pek oysa dünyanın en ağırbaşlı sessiz ülkelerinden olan İsveç’te son sekiz yılda antidepresan hap kullananların sayısı yüzde 114 arttı. İşsizlik yüzde 6 seviyelerine çıkarken, ülkede bulunan milyardeer sayılarında da büyük yükselme yaşandı. Bu koşul beraberinde toplumu bıçak gibi ikiye keserken, altta olanlar ve üstte olanlar diye birbirinden ayırdı.

Amerikalı siyaset bilimcisi Prof. Sheri Berman, “Avrupa sosyal halkçı partileri vefat yolunda” diyerek Avrupa’nın ırkçı sistemlere geçişinin bir ölüm yolculuğu olduğuna muhabere ederken, fazla sağcı partilerin önümüzdeki yıllarda Avrupa ’nın kâbusu olarak sosyal rahat ve demokrat yapıdan uzaklaşmaya götüren maşa olacağı açık açık görülüyor.