İşte en çok kazandıran meslekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversiteden yeni mezun olan gence en çok kazandıran sektörlerin başında otomotiv, finans ve bilişim teknolojileri geliyor. Araştırma-geliştirme (ar-ge) çalışmaları ise gelecek vaat ediyor.

Haziran’da okulların kapanmasıyla üniversiteden mezun olacak 650-700 bin genç, iş bulma yarışına katılacak. Peki yeni mezunlar kaç para maaşla işe başlayacak? Araştırma şirketi Pricewaterhousecoopers’ın (PwC) araştırmasına göre başlangıç ücretleri şirkete ve sektöre göre 1550-2750 TL arasında değişiyor. Teknolojideki gelişmeler yeni iş kolları yaratırken, farklı ücret politikaları dikkat çekiyor.

 AR – GE ÖNE ÇIKIYOR

Posta’da yer alan Esra Kızıltan imzalı habere göre, yeni mezun ücretlerinin en yüksek olduğu sektörlerin başında otomotiv, finans, hızlı tüketim ve e-ticaret geliyor. Bu yeni gelişen sektörlerde daha iyi ücret ödeniyor. Departman olarak bakıldığında ise 2750 TL başlangıçla yeni mezuna en yüksek ücreti ar-ge departmanı veriyor. İlerleyen zamanda ar-ge’de üst kazanç 5850 TL’ye kadar çıkıyor. Aylık ortalaması da 4300 TL’ye denk geliyor.

‘MASTER’IN PAYI YÜZDE 10

Yüzde 10 Master (yüksek lisans) ve doktora ücreti belirleyen bir diğer unsur. İşe yeni giren mezunların lisansın yanı sıra master veya doktora derecelerinin olması şirketlerin sadece çok azında giriş maaşını etkiliyor. Master yapan yeni mezunlar, yapmayanlara göre yüzde 10 ila 15 arasında daha fazla kazanıyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketinde yüksek lisansı olanlar, 1750-3000 TL arasında maaş alıyor.

 OKULUN İSMİ ÖNEM KAZANDI

 Mezun olunan okul kriteri geçmiş yıllara göre önem kazanırken; bölüm, referans, sertifika, not ortalaması gibi kriterler önemini yitirdi. Bunun yanında mevcut eğitim ve iş deneyimleriyle yeni iş fırsatlarını birleştirebilen, part-time (yarı zamanlı) ve staj gibi işlerde çalışmış, iletişim yeteneği güçlü ve ekip çalışmasına yatkın adaylar firmalar tarafından tercih edilip, işte tutulmaya çalışılıyor.

 YABANCI DİL ŞART OLDU

 Yabancı dil olmazsa olmaz. Başta İngilizce olmak üzere, en az iki dünya dilini iyi bilmek global şirketlerde çalışabilmek için önemli bir tercih nedeni. Ayrıca uluslararası şirketler akademik başarı dışında mutlaka sosyal etkinliklere de dikkat ediyor. Bu tip tecrübeler, öğrenciye global ve bütünsel bir vizyon sağlıyor ve iş başvurularında rekabetin yoğun olduğu şirketler için fark yaratmasına sebep oluyor.