Minimum ücretli çalışan yaklaşık 6 milyon vatandaşın maaşı yüzde 14.2 artışla bin 603 liraya yükseldi. 2018 yılında en az ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşları da arttı. 2018 yılıyla beraber minimum işsizlik maaşı 805 lira iken, en yüksek tedarik ise bin 623 lira olarak belirlendi. İşsizlik maaşı, işsiz kalan kişinin son dört aydaki sıradan brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor. Bu kişinin maaşı ne dek yüksek olursa olsun alacağı işsizlik maaşı en az ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. Buna göre işsizlik maaşı maksimum 16 bin 232 lira olacak. Peki işsizlik maaşı ne kadar vakit alınır? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşsizlik maaşı kaç ay alınıyor? Detaylar haberimizde…
2018 İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
İşsizlik maaşını edinmek isteyen kişilerin en son çalıştığı işinde 120 gün kesintisiz çalışmışve sigorta priminin de ödenmiş olması gerekiyor. Bunun yanında işten atılan ve önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta primi yatmış olan bir kişinin, işsiz kalmadan önceki çalışma süresi hesaba katıldığında, 3 yıl içinde asgari 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. Sigorta primi asgari 600 gün ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanır ve bu vakit baştan başa bu personel işsizlik maaşından faydalanır.
İşsizlik sigortasından kullanma koşulları İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;
– Kendi istek ve kusuru dışarıda işsiz kalmak,
– Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek kesintisiz çalışmış elde etmek,
– Son üç sene içinde asgari 600 gün vakit ile işsizlik sigortası primi ödemiş elde etmek,
– Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine kişisel olarak veya elektronik ortamda müracaat etmek, gerekmektedir. İşsizlik sigortasına tatbik Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İşsizlik maaşından davranmak isteyen kişininişten çıkış belgesi verildikten sonra ’30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Alıştırma ve Meslek Kurumuna (İŞKUR) başvuru etmesi gerekmektedir. Burada kayda değer olan husus, işten çıkış tarihinden daha sonra 30 günü geçmemesi gerekmektedir. Bu sayedehak ettiğiniz parayı tamamiyle alabilirsiniz.Bu 1 aylık sürenin geçirilmesi durumunda alacağınız para da düşecektir. İşsizlik maaşı alan bir yurttaş, devlet destekli afiyet hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun içinde vatandaşın İŞKUR devlete ait sayfasından başvuru yapması gerekmektedir. öte yandan İŞKUR’un yanı sıra e- Devlet üzerinden de başvurular kabul ediliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?
Alıştırma ve Meslek Kurumu tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden vatandaşkarın, işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR?
İşsizlik maaşı alma sürenizi son 3 yıldaki çalışmalarınız belirliyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?
İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime kazançları dikkate alınarak hesaplanan jurnal sıradan brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan tahsis miktarı, aylık en az ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.