Çiftçiler Define Arazilerini Düşük Ücrete Kiralamak İçin Akın Etti

Çiftçiler Define Arazilerini Düşük Ücrete Kiralamak İçin Akın Etti
Çiftçiler Define Arazilerini Düşük Ücrete Kiralamak İçin Akın Etti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla dek kiralanmasını sağlayacakları uygulamaya başvuruların tamamlandığını belirtti. Bu uygulamayla çiftçilerin tarımsal imal destekleri gibi sözleşmeye alt haklardan yararlanmalarını ve sözleşmesiz kullanımdan kaynaklanan ihtilafların giderilmesini amaçladıklarını açıklayan Kurum, “Bu düzenleme yaklaşık 218 bin çiftçimizi kapsamaktaydı ve 180 bin çiftçimiz bu tarihi fırsattan kullanmak için başvuruda bulundu. Böylece yüzde 82 gibi yüksek bir oranda başvuru formu gerçekleşmiş oldu.” diye konuştu.

EN ÇOK ISTEK ADANA’DAN GELDİ

İllere kadar kullanım rakamlarını açıklayan Kurum, “En çok talep 14 bin başvuruyla Adana’dan geldi. Adana’yı 10 bin 200 başvuruyla Hatay, 8 bin 900 başvuruyla Konya, 8 bin 730 başvuruyla İzmir ve 7 bin 830 başvuruyla Muğla takip etti.” ifadelerini kullandı.

“3 BİN KİŞİNİN KİRALAMA İŞLEMİ TAMAMLANDI”

Başvuruların peşinde sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin data veren Kurum, şunları kaydetti:

“Yapılan başvurular, Milli Emlak birimlerince değerlendirilmeye başlandı ve gerekli şartları taşıyan vatandaşlarımızdan 3 bininin kiralama işlemleri tamamlandı. Diğer başvurular da şipşak değerlendiriliyor. İşlemler en kısa sürede sonuçlandırılacak.”

Kurum, vatandaşların başvuruları değerlendirilirken “31.12.2017 tarihinden önce asgari 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanımın idarece saptama edilmiş olması, uygulama tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam etmesi, ecrimisil borcunun bulunmaması” şartlarının arandığını aktararak, “Şartları taşıyıp taşımadıkları ile kullanımın devam edip etmediğine ilişkin olarak Ulusal Emlak birimlerince mahallinde gerekli tespitler yapılacak.” dedi.

Kurum, kira bedellerinin ise cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacağını hatırlatarak bu bedellerin tahsilatının hasılat dönemine göre yapılacağının bildirdi.

10 YILA KADAR ARACISIZ OLARAK KİRALANABİLECEK

Başvuru zarfında Hazineye ait tarım arazileri, kullanıcılarına 10 yıla dek ilk elden kiralanabilecek. Kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte yer alan kiracılara tekraren 10 yıla değin kiralama hakkı verilecek. Hem, bu araziler kontrat hükümleri çerçevesinde 10 takvim kullanımı müteakip yükümlülüklerini yerine getirdiği saptama edilen kiracılara doğrudan satılabilecek.