İran ve Irak ticarette dolar kullanmayacak

İran ve Irak ticarette dolar kullanmayacak
İran ve Irak ticarette dolar kullanmayacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran basınına izah etme yapan İran-Irak Ticaret Odası Başkanı Yahya İshak, “İran ve Irak arasındaki ticari işlemlerden dolar çıkarıldı. Ticari işlemlerin birçoğu euro, riyal ve Irak dinarıyla gerçekleştiriliyor.” dedi.

PARA TRANSFERİ DÜŞÜK

İran’ın Irak’a petrol dışı ürün ticaretinin yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu aktaran İshak, buna rağmen bankalar aralarında yapılan para transferinin epeyce düşük olduğunu söyledi.

İshak, bankacılık sorunlarının çözülmesinin İran ekonomisinin temel önceliklerinden olduğunu belirterek, iki ülke aralarında karşılıklı bir banka kurulması gerektiğini oysa bu konuda hala engellerin olduğunu anlattı.

İran’ın mahsul ihraç ettiği ülkelerin başında Çin’in geldiğini, bunu da Irak’ın peşine düşüp takip ettiğini anlatan İshak, “İran’ın Çin’e yaptığı ihracatın manâlı bir kısmını petrol ve petrokimya ürünleri oluşturuyor. Irak’a ise domates salçasından inşa malzemelerine değin yüksek istihdam karşılayan ürünler ihraç ediliyor” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD yönetimi, 7 Ağustos’ta İran’ın ABD dolarına erişimini de engelleyen tek taraflı yaptırım paketini uygulamaya başlamıştı.

Irak hükümet sözcüsü Saad el-Hadisi, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları nedeniyle Bağdat yönetiminin Tahran’la yapacağı finansal işlemlerde Amerikan doları kullanımını durdurmak zorunda kaldığını açıklamıştı.