Irak’ta içme suyundan 18 bin kişi zehirlendi

Irak'ta içme suyundan 18 bin kişi zehirlendi
Irak'ta içme suyundan 18 bin kişi zehirlendi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meclisteki İnsan Hakları Komisyonunca hazırlanan raporda, “Su kirliliği 18 bin kişide ishal, bağırsak koliği ve kusma gibi dağıtılmış rahatsızlıklara niçin oldu.” denildi.

Komisyon Başkanı Akil el-Musevi liderliğindeki heyetin su kirliliğinden şikayet eden alan sakinleri ile gerçekleştirdikleri görüşmeler sonrası hazırlanan raporda “Basra’da özel kimya laboratuvarları bulunmadığı için hükümete bağlı sağlık durumu kurumlarının kirlilik türünü net bir şekilde saptama edemediği” kaydedildi.

KOLERA SALGINI UYARISI

“Basra’daki su temizleme tesislerinin minik olduğu ve bakımlarının yapılmadığı, kentteki problemi çözebilecek türden tesisin olmadığı” değerlendirmesinde bulunulan raporda, suyun vatandaşlara araçlarla taşındığı ve bu araçların çoğunun atık sular için de kullanıldığı aktarıldı.

Raporda ayrıca iki hafta içinde, lekeli içme suyuna alt hastalıkların yayılmasını önleyecek etkin çözümler bulunmaması durumunda hastalıkların kolera salgınına dönüşebileceği uyarısı yapıldı.

Irak Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün içme sularındaki oranının bin 200’ü geçmemesini istediği katı madde oranı Basra’daki içme sularında 7 bin 500 seviyelerine ulaşmış durumda.