İmam Abdullah Zaviyesi taşındı

İmam Abdullah Zaviyesi taşındı
İmam Abdullah Zaviyesi taşındı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın gerisinde Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi’nin türbe bölümü de Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerine taşındı. Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları dahilinde Türkiye’de geçen yıl ilk kez uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılan 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı’nın yeni yerine totaliter olarak nakledilmesi tamamlanırken 611 yıllık Sultan Süleyman Camisi minaresinin, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınması için başlatılan egzersiz sürüyor.

İmam Abdullah Zaviyesi taşındı

İmam Abdullah Zaviyesi yeni yerine taşındı ViDEO

Bu kapsamda türbe, minare ve müştemilat olarak üç bölüm halinde taşınacak olan 850 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesi’nin gece 256 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracına yüklenen türbe bölümünün saat 06.00’da başlayan, yaklaşık 2 bin 400 metre uzaklıktaki yeni yerine nakli tamamlandı.

TARİHİ BİR GÜN

Zaviyenin minare bölümünün de hafta içinde taşınacağı belirtildi. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi bir güne daha tanıklık ettiklerini söyledi. Daha önce benzer sistemle Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın da taşındığını andıran Dağdeviren, zaviyenin 12. yüzyılda Artuklular zamanında yapıldığını ve Eyyubiler döneminde İmam Abdullah’ın kabri alınarak her tarafta şekillendirildiğini, son restorasyonunun ise 1478 yılında Akkoyunlular vaktinde gerçekleştirildiğini belirtti.

İmam Abdullah Zaviyesi taşındı

Zaviyede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de dağıtılmış restorasyonlar yapıldığı bilgisini veren Dağdeviren, “Zaviyemiz bir türbe, onun doğusunda 13 metre yüksekliğinde bir kule, doğu ve güneyinde benzer olacak şekilde eyvan ve müştemilat kısmından oluşuyor. 800 ton ağırlığında kargir bu yapı bugüne kadar yapmış olduğumuz taşımalardan daha da kritik çünkü yapının değişik yerlerinde asimetriler var. Dolayısıyla daha alıngan bir taşıma yapmamız gerekiyor. 2 bin 400 metre uzaklıktaki yeni konumuna 62 metre daha üstteki kotta taşınacak. İnşallah ülkemiz için hayırlı şanslı olur.” dedi.

“YILLIK 400 MİLYAR DOLARLIK GETİRİSİ OLAN BARAJDAN SÖZ EDİYORUZ”

Dağdeviren, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı teknik personeli ile bilim kurulu üyelerince çalışmaların çok büyük hassasiyetle yürütüldüğüne işaret ederek, “24 milyon metreküp karoser dolgu, 10 milyon metreküp rezervuar hacmiyle Ilısu Barajı, dünyanın kendi sınıfında en büyük barajı. Halk Müziği olarak koskocoman eserleri hayata geçirme konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Bunları başarılı bir şekilde hayata geçirebiliyoruz. Takvim 400 milyar dolar gibi getirisi olan bir barajdan laf ediyoruz.” diye konuştu.

İmam Abdullah Zaviyesi taşındı

İŞLEMLER DEVAM EDECEK

Ülkenin cari açığının manâlı bir kısmının petrol ve enerji ürünlerinin ithalatından kaynaklandığına dikkati çeken Dağdeviren, böylece yerli, yenilenebilir milli kaynakları harekete geçirdiklerini, bunu yaparken de tarihe ve kültüre sahip çıktıklarını vurguladı.

Çalışmaların sürdüğünü dile getiren Dağdeviren, “Yapacağımız işlemler devam edecek. Sırada Kızlar, Süleyman Han, Koç, El-Rızık camileri ve Orta Kapı var. Burada manâlı mimari yapıların taşınması, bazılarının ise yerinde korunmasıyla ilgili işlemlerimiz devam edecek. Dicle Vadisi’nde yapmış olduğumuz dolgular aynı zamanda mağaraların korunması, gelecek nesillere aktarılması için. Yamaç Terası ve Minik Saray yapılarıyla ilgili çalışmalar da tamamlandı.”