İbrahim Kalın: Neşet Ertaş bize dostluğu öğretti

İbrahim Kalın: Neşet Ertaş bize dostluğu öğretti
İbrahim Kalın: Neşet Ertaş bize dostluğu öğretti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri dahilinde Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde söyleşi düzenlendi.

İbrahim Kalın, söyleşide, Neşet Ertaş’ın şiirine ve ozanlık geleneğine bakıldığı zaman, sözün son derece önemli olduğunu, ara sıra müziğin sözü peşine düşüp takip ettiğini gördüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Neşet Ertaş bizlere, ‘dostluk, sadakat, kardeşlik, merhamet, sevgi, aşk, ayrılık, doğruluk, dürüstlük, vatana sadakât ve birbirine saygı’ diyor. Bu değerler şüphesiz bizim yazılı ve sözlü kültürümüzün fazla önemli bir bölümünü oluşturuyor.” dedi.

İbrahim Kalın saz çalıp türkü söyledi

EVRENSEL MÜZİK VURGUSU

Neşet Ertaş’ın, dillerden dillere dolaşan türkülerinde melodinin, tınının ve tavrının yanında sözlerinin ifade ettiği mananın da kendileri için son derece önemli olduğunu açıklayan İbrahim Kalın, “Odur Neşet Ertaş’ı Anadolu topraklarının dışına taşıran, Balkanlara, Avrupa gibi coğrafyalara götüren. Neşet Ertaş’ın müziği de benzer Anadolu müzik geleneği gibi evrensel bir müziktir. Onun için mahalli, yerel ya da milli bir müzik olarak bakmak büyük bir burukluk olur. Yani biz bugüne dek hep Batı müziğini evrensel müzik kriteri olarak algıladık, zihnimizde böylece kodladık. Ona kadar bir takım müziklere ‘etnik’, bazılarına ‘lokal müzik’ dedik. Bu kategorileri de artık bizim bir kenara koymamız gerekiyor. Bach, Mozart ve Vivaldi büyük müzisyenlerdir. Fazla hoş eserler ortaya koymuşlardır. Sevinçle dinlerim fakat benzer evrensel değere ve kaliteye sahip olan benim de bir geleneğim var. Bunun içerisinde Köroğlu, Karacaoğlan, Pir Sultan, Aşık Veysel, Muharrem Ertaş da Neşet Ertaş da vardır. Şu Anda bu büyük geleneğin bu yüzyıldaki en büyük icracılarından, bestekarlarından, taşıyıcılarından ve ustalarından biri olan Neşet Ertaş’ı bu büyük fotoğrafın içerisine yerleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

“BÜYÜK BİR HIKAYE ANLATICISI”

Neşet Ertaş’ın, insanın yeryüzündeki serüvenini en hoş şekilde anlatan büyük bir hikaye anlatıcısı olduğunu vurgulayan İbrahim Kalın, “İnsan bir zorlukla karşılaştığında, başına bir tasa geldiğinde, hangi değerlere sarılarak o zorlukları aşacak, hangi ilkelere, duygulara tutunarak bu şiddet dönemleri aşacak ve sahile, selamete nasıl ulaşacak? Bu evrensel soruya kendi gönül diliyle, sazıyla ve şiiriyle yanıt vermiş bir ozan olduğu için sahiden insanlığın yeryüzündeki büyük hikayesini de anlatır. Neşet Ertaş bizlere, ‘dostluk, sadakat, kardeşlik, acınacak şey, sevgi, aşk, ayrılık, doğruluk, dürüstlük, vatana bağlılık ve birbirine saygı’ diyor. Bu değerler şüphesiz bizim yazılmış ve sözlü kültürümüzün çok kayda değer bir bölümünü oluşturuyor. Bunu bu incelikte, şehvetli yoğunlukta açıklama yapabilmek Neşet Ertaş’ın ozanlık yeteneğinin manâlı göstergelerinden bir tanesidir. Bunun yanında mütevazı hayatı, kendisinin her alanda gösterdiği doğal tevazusu da zannediyorum bizi bir yerimizden yakalayan bir diğer özelliğidir.” diye konuştu.

İbrahim Kalın: Neşet Ertaş bize dostluğu öğretti

Neşet Ertaş