Hurda Lastikten Yer Kaplama Malzemesi Üretip Afrika ve Ortadoğu’ya Satıyorlar

Hurda Lastikten Yer Kaplama Malzemesi Üretip Afrika ve Ortadoğu'ya Satıyorlar
Hurda Lastikten Yer Kaplama Malzemesi Üretip Afrika ve Ortadoğu'ya Satıyorlar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uşak’ta faaliyet belirten lastik geri mutasyon firması, her sene binlerce ton kullanım ömrünü tamamlamış lastiği işleyerek üretim ettiği yer kaplama ürünlerini Afrika ve Orta Doğu ülkelerine satıyor.

Uşak Karma Cilt Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet belirten Ağaoğlu Kauçuk Teknolojileri şirketinin pazarlama müdürü Kâinat Eryılmaz, tatbik ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüşümünün doğaya ve ekonomiye kayda değer katkı sağladığını söyledi. Hurda lastiklerin geri dönüşümünün atmosfere herhangi bir karbon salınımı yapılmadan yalnızca elektrik kullanılarak, mekanik yöntemlerle yapıldığını bildiren Eryılmaz, doğada kaybolması yüzlerce sene süren ve çevre kirliliğine neden olan lastiklerin tesiste ekonomiye her yerde kazandırıldığını ifade etti.

ÇELİK TELLER LASTİKTEN AYRILIYOR

Geri mutasyon işlemine lastiklerin içindeki çelik tellerin ayrıştırılmasıyla başladığını, ardındaki hurda lastiklerin dev kırıcıda parçalanarak 1 ile 4 milimetre arasında granül haline getirildiğini anlatan Kâinat Eryılmaz, bu granüllerin yer kaplama malzemesine dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Üretim ettikleri yer kaplama ürünlerinin spor salonlarında, açık spor alanlarında, su geçirmez alanlarda, oyun alanlarında, dev büyükbaş hayvan besihanelerinde kullanıldığını aktaran Eryılmaz, “Doğal kaynaklar sınırsız değil. Hurda lastiklerin geri dönüşümü bu anlamda çok kayda değer. Biz çöpü, yani hiçbir gaye için kullanılamayacak bir atığı ekonomiye kazandırıyoruz. Lastiklerden çıkan çelik teller de çiğ madde olarak değerlendiriliyor.” dedi.

15 BİN TON KÜLÜSTÜR LASTİK DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Eryılmaz, fabrikada yılda sıradan 15 bin ton külüstür lastiğin dönüşümünü sağladıklarını, elde ettikleri granül ve yer kaplama malzemelerini Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi. Türkiye’de hurdaya ayrılan lastiklerin ama yüzde 30’unun geri dönüşümünün sağlandığına dikkati çeken Eryılmaz, sektörün desteklenmesi halinde bu oranın artacağını açıklama etti. Eryılmaz, şunları kaydetti:

“Enerji ve taşıma maliyetlerimiz çok yüksek. Bilhassa enerji desteği verilmeli. Birkaç düzenlemeyle geri mutasyon sektörü güçlenir. Avrupa ve ABD’de bu sektör çok daha kuvvetli. Çünkü ekonomik programlarla destekleniyorlar. Doğal kaynakları en fazla verimlilikle kullanmak zorundayız, bunun için de geri dönüşüme ağırlık vermeliyiz.”