Hükümet Harekete Geçti! Özel Hastanelerde Doğum, Bedava Olacak

Hükümet Harekete Geçti! Özel Hastanelerde Doğum, Bedava Olacak
Hükümet Harekete Geçti! Özel Hastanelerde Doğum, Bedava Olacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel hastanelerde fark ücreti ödemeden kanser cerrahisine ilişkin tedavi yolunu açılmasının ardından, hemen de özel hastanelerde bedava doğum için hazırlık başlatıldı. Hazırlıkların olgunlaşmasıyla özel hastane temsilcileriyle görüşmeler başlayacak.

ÖZEL HASTANEDE DOĞURMAK İSTEYEN ILAVE ÜCRET ÖDEMEYECEK

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri göre yürütülen alıştırma olugnlaştıktan sonra, özel hastane temsilcileriyle görüşmeler başlatılacak. Gerekli altyapının tamamlanmasının arkasında, özel hastanelerde doğurmak isteyenler ilave vergi ödemeyecek.

1.3 MİLYON BEBEK DOĞDU

Son yıllarda anne ve bebek sağlığı konusunda önemli gelişmeler yaşanırken, hastane ortamında gerçekleşen doğumların sayısı da ciddi çoğaltma gösterdi. Bir yandan hastanelerin doğum birimlerindeki kapasite artırılırken, özel hastanelerde gerçekleşecek doğumlar konusunda da Sıhhat Bakanlığı devreye girdi.Türkiye Istatistik Bilimi Kurumu verilerine kadar, canlı doğan bebek sayısı revize edilen 2016 yılı verisine göre 1 milyon 311 bin 895’ken, 2017 yılında 1 milyon 291 bin 55 oldu.

DOĞURGANLIK ORANI EN ÇOK VE EN AZ OLAN İLLER BELIRLI OLDU

Canlı doğan bebeklerin yüzde 51.3’ü erkek, yüzde 48.7’si kız oldu. Toplam doğurganlık hızı, 2017 yılında 2.07 çocuk olarak gerçekleşti. Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2017’de 4.29 çocukla Şanlıurfa oldu. Toplam doğurganlık hızının en az olduğu il ise 1.31 çocukla Gümüşhane olarak kayıtlara geçti.

BAKANLIK SGK İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Önümüzdeki dönemde özel hastanelerde gerçekleşecek doğumların ücretsiz olması için alıştırma başlatan Bakanlık, bu konuda SGK ile ön görüşmelere başladı. Özel hastanelerin görüşleri de alındıktan daha sonra, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin mevzuat hazırlanacak, Sıhhat Uygulama Tebliği genişletilecek ve imzalanacak protokollerin ardından pilot uygulamaya geçilecek.

ZORUNLU HALLERDE SEZARYEN DE DAHİL

Uygulamayla afiyet kuruluşlarında yapılan doğumların özendirme edilmesi. Halk hastanelerinin iş yükünün hafifletilmesi ve anne bebek sağlığının azami düzeyde korunması amaçlanıyor. Söz konusu düzenleme bayağı doğum ve zorunlu hallerde sezaryeni da kapsayacak şekilde oluşturulacak. Bakanlık buna benzer bir düzenlemeyi kanser cerrahisi için de uyulamaya koymuş ve laf konusu tedaviler için vatandaşlardan ayrım ücreti alınmamaya başlanmıştı.