Hollanda’dan acayip ‘pastafaryanizm’ kararı

Hollanda'dan acayip 'pastafaryanizm' kararı
Hollanda'dan acayip 'pastafaryanizm' kararı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda’nın en yüksek hak organı olan Devlet Konseyi, eğitim sisteminde akıllı tasarım iddialarının öğretilmesini eleştiren bir hareket olan Pastafaryanizm veya Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi’nin bir din olmadığı yönünde karar aldı.

BAŞINDA MAKARNA SÜZGECİ İLE POZ VEREMEDİ

Guardian’ın haberine kadar, Devlet Konseyi bu hareketin takipçisi olan Nijmegen kentinden hukuk öğrencisi Mienke de Wilde’nin pasaport ve sürücü belgesi fotoğraflarında başında makarna süzgeci ile poz verme teklifini de reddeti.

Mahkeme kararında De Wilde’nin dini gerekçelerke başında makarna süzgeci ile poz veremeyeceğini çünkü Pastafaryanizm’in ‘önemli bir din olmadığını’ ve özünde bir ‘mizah’ olduğunu belirtti.

“SÖZ KONUSU ELEŞTİRİLERİ CIDDI BİR DİN YAPMAZ”

Hollanda Devlet Konseyi kararında, “Makarna süzgeci Pastarafyanlar göre kutsal bir obje olarak görülebilir, Uçan Spagetti Canavarı’nı şereflendirmek için takılabilir ancak bu konuda bir mecburiyet yok. Doğrusu Pastafaryanizmin hiçbir kısıtlama veya yükümlülüğü değil. De Wilde süzgeci bir ödev olarak taktığını söylüyor fakat bu kişisel bir tercih. Mizahi şekilde dinsel dogmaları özgürce eleştirebilmek kayda değer ancak bu, söz konusu eleştirileri önemli bir din yapmaz.” ifadelerini kullandı.

Kararda Pastafaryanizm’in bir dinin gerktirdiği ‘ciddiyet ve bütünselliği’ taşımadığı da vurgulandı.

Hollanda'dan ilginç 'pastafaryanizm' kararı

De Wilde ise davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımayı düşünüyor. Pastafaryanizm veya Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi her ne dek takipçileri kadar reel bir din olarak değerlendirilse de; medya göre parodi bir din olarak görülmekte. Oregon Eyalet Üniversitesi fizik bölümü mezunu olan Bobby Henderson göre 2005’te kurulan Pastafaryanizm’in tanrısı Uçan Spagetti Canavarı’dır. Bu ‘dinin’ inananları kendilerine Pastafaryan demekte, takipçileri başlarına makarna süzgeci takmakta. Hollanda yasaları yalnızca dini gerekçelerle kimlik fotoğraflarında başın kısmi olarak örtülmesine müsade veriyor.

YENİ ZELANDA’DA PASTAFARYANİZM DEVLETE AIT BİR DİN OLARAK TANINIYOR

Yeni Zelanda hükümeti Pastafaryanizm’i devlete ait bir din olarak tanımış hatta 2015’te hareketin nikah kıymasına müsade vermişti. Pastafaryanizmin statüsü derhal birçok ülkede tartışma konusu olsa da Rusya dahil bazı ülkeler bu hareketin takipçilerinin kimlik fotoğraflrında korsan kıyafetleri ya da makarna süzgeci ile poz vermelerine izin vermişti.