Hazinede ‘tek hesap’ dönemi

Hazinede 'tek hesap' dönemi
Hazinede 'tek hesap' dönemi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel bütçe kapsamındaki millet idareleriyle bir takım fonlar ve bunların döner sermayelerinin finansal kaynakları, Hazine ve Maliye Bakanlığı kadar yönetilen Tek Hazine Kurumlar Hesabı kapsamına alınacak. “Tek Hazine Kurumlar Hesabı Kapsamına Alınacak Millet İdareleri ve Hesapların Belirlenmesi Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KARAR YAYINLANDI

Karar, İşsizlik Sigortası Fonu hariç halk idarelerinin parasal kaynaklarının, bütçenin gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeden, karşılığı Hazineden alacak kaydedilmek üzere toplandığı, Define ve Maliye Bakanlığı kadar yönetilen “Tek Hazine Kurumlar Hesabı” kapsamına alınacak halk idareleriyle hesapların belirlenmesi amacıyla yayımlandı.

Kullanım zarfında, kamu bankaları, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ ve Türkiye Varlık Fonu ile bunların finansman temini amacıyla kuracakları fon ve şirketler, mazbut vakıflar, özel kanunla resmileşmiş kamu kurumu niteliğindeki iş kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarıyla kefalet ve yardımlaşma sandıkları yer almayacak. Karar, genel bütçe kapsamındaki idareler, özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, özel kanunla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenmiş öteki millet kurum, kurul, üstteki kurul ve kuruluşlarla döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri, bu kurumların emrindeki ortaklıklarını, müessese, işletme ve birlikleri kapsıyor.

MEVCUT HESAPLAR KAPATILACAK

Kararda, Tek Hazine Kurumlar Hesabı zarfında değerlendirilecek finansal kaynaklar da yer aldı. Buna kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin “Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” dahilinde gevşemiş hesapları dışarıda kalan hesaplarda tutulan parasal kaynakları, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyen kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, İşsizlik Sigortası Fonu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu haricindeki fonlar ve bunların döner sermayelerinin kendi bütçeleri ya da tasarrufları aşağı bulunan her türlü parasal kaynakları tek define kurumlar hesabı zarfında değerlendirilecek.

Millet idarelerine ait bu kaynaklar bakanlıkça belirlenecek ve ilgili ulus idarelerine bildirilecek takvim doğrultusunda Tek Hazine Kurumlar Hesabı kapsamına alınacak.

Kaynakları Tek Define Kurumlar Hesabı kapsamına alınan ulus idareleri, bakanlıkça belirlenen takvime uyacak şekilde mevcut hesaplarını kapatma ve Tek Hazine Kurumlar Hesabı ile ilişkili yeni hesap açma işlemlerini yine bakanlık göre belirlenecek başlıca ve usuller çerçevesinde tamamlayacak. Tek Define Kurumlar Hesabı’na alınan kaynaklar Millet Haznedarlığı Genel Tebliği hükümlerinden muaf tutulacak.