Hareketli parçaları olmayan uçak

Hareketli parçaları olmayan uçak
Hareketli parçaları olmayan uçak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MITOS) mühendisleri, iyon gücüyle çalışan, pervanesi ya da türbini olmayan ve fosil yakacak kullanmayan bir uçak geliştirdi.

Bu uçak iyonik rüzgar veya elektro-aerodinamik itiş adı bahşedilen şiddet ile çalışıyor. Bu baskı, elektrik yükü yer alan atom veya moleküllerin (iyonların) hareketinden elde ediliyor.

DÜNYADA BİR ILKE İMZA ATTILAR

Dunyahalleri.com’un haberine göre dünyada bir prensip imza atan MITOS mühendisleri böylece herhangi bir hareketli parçası olmayan bir uçağı 60 metre baştan başa uçurmayı başardı. MITOS ekibinin geliştirdiği uçak minik olsa da (5 metrelik kanat uzunluğuna sahip) araştırmacılar gelecekte bu teknolojinin tolcu uçaklarında yakıt tasarrufu amacıyla kullanılabileceğini söylüyor. Keza iyonik rüzgar sessiz dronlar üretmek için pervanelerin yerine kullanılabilir.

“HERHANGİ BİR PARÇASI OLMADAN UÇAN ILK UÇAK”

MITOS Havacılık ve Uzay Profesörü Steven Barrett “Bu hareket eden herhangi bir parçası olmadan uçan ilk uçak. Bu uçuş hava taşıtlarını gürültüsüz, mekanik olarak daha basit ve yanma salınımı yapmayan bir hale getirmek için daha önce keşfedilmemiş imkanların önünü açmış olabilir.” diyor.

İTKİ YÖNTEMİ KULLANILIYOR

Uçak daha önce bu alanda amatör olarak uğraşan şahısların de daha ufak uçaklar için kullandığı itki yöntemini kullanıyor. Elektro-aerodinamik itki, bir akım ince elektrottan kalın elektroda aktarıldığında bu elektrotlar arasında oluşan rüzgar tamamen gerçekleşiyor. Yeterince yüksek voltaj uygulandığında, bu rüzgar minik bir uçağı hareket ettirebiliyor. Ortaya çıkan rüzgar fiilen iyon akımının negatif yüklü kalın elektroda geçerken havadaki diğer moleküllerle milyonlarca kere çarpışmasıyla elde ediliyor.

Hareketli parçaları olmayan uçak

MIT ’nin uçağında bu mantıksal bağ ince kablolar öne, kalın kablolar arkaya gelecek şekilde kabloların bir çit gibi uçak boyunca dizilmesi ile elde edildi. Lityum-polimer bataryalar kablolara 40 bin volt elektrik vererek akımı gerçekleştirdi.

PROJEYİ YAPAN BIREY ÜSTÜNDE 9 YILDIR ÇALIŞIYOR

Barrett bu proje üstünde dokuz yıldır çalışıyordu ve amacı hiçbir hareketli parçası olmayan, ses ve duman çıkarmayan bir uçak üretmekti. İyonik rüzgar kavramıyla karşılaştığında bu teknolojinin kullanımının sınırlı olacağını düşündü. O sırada bir kağıt parçası üstünde bazı hesaplamalar yapan Barreett fiilen bu yöntemin geçerli bir itki sistemi olarak kullanılabileceğini gördü.

Acilen “O hesaplardan, ilk test uçuşuna ulaşmak için yıllar süren bir alıştırma gerekiyormuş.” diyen Barrett “Bu, iyon uçaklarının uçabileceğini göstermek için tasarlayabildiğimiz en kolay uçak oldu.” biçiminde konuştu.

60 METRE UÇTU

Barrett ve ekibi MITOS ’de bulabildikleri en geniş kapalı alan olan bir spor salonunda uçağı 60 metre boyunca uçurdu. Bu deneme daima sorunsuz olarak gerçekleştirildi. Ekip uçağın hala başarıyla bir tayin gerçekleştirmekten uzaktan olduğunu, daha uzun süre her tarafında ve dıştan uçabilmesi gerektiğini söylüyor. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

Araştırma özellikle uçakların karbon salınımını eksilmek isteyen havacılık mühendislerinin ilgisini çekecek. Keza Rolls-Royce ve Uber gibi, elektrikli düşey iniş kalkış  (EVTOL) araçları geliştirmeye çalışan şirketler de bu teknoloji ile ilgilenebilir.