Güneş çarpmasını önleyecek önlemler

Güneş çarpmasını önleyecek önlemler
Güneş çarpmasını önleyecek önlemler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsiminde çocuklar parkta ve bahçede neşeyle koşup oynamak, deniz ile havuzun keyfini dışında tutmak için günün büyük bölümünü dışarıda aşmak istiyorlar. Bunlardan ola ki de en tehlikelisi, özellikle yenidoğan bebeklerde ve 5 yaş üstü çocuklarda görülen güneş çarpması. Sıcak ortama uzun vakit maruz kalmak ya da sıcak ortamda fazla aktivite sonucu çoğalan yorgunluk ve koma hali olarak tanımlanan sıcak çarpması geç kalındığında beyin kanaması, böbrek ve yürek yetmezliği gibi kalıcı hasarlar bırakabiliyor, hatta ölüme bile yol açabiliyor. İşte bu nedenle ebeveynlerin sıcaklarda daha tedbirli olmaları yaşamsal öneme sahip. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Bayrak ebeveynlerin almaları gereken önlemleri anlattı, kayda değer önerilerde bulundu.

Öğle saatlerinde sokağa çıkmayın

Dış etraf aktiviteler için sabahleyin saatlerini ya da akşamüstünü tercih edin. Zoraki kalmadıkça çocuğunuzu güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkarmayın.

Susamasını beklemeyin

Sıcak havalarda yeterli su alımı olmadığında terleme gerçekleşemiyor, ısı dengesi sağlanamadığı için de vücut ısısı çabucak artıyor. Bunun sonucunda da sıcak çarpması gelişiyor. “Ancak çocuklar susadıklarının farkına varamayabiliyor.” uyarısında yer alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Sancak sözlerine şöyle devam ediyor: “bu nedenle çocuğunuzun su tüketimini mutlaka peşine düşüp takip edin ve 1-3 yaş aralarında ise susamış kaldığını ayrım edemeyebilecek bir dönemde olduğu için gidip gelen olarak günde 1-1,5 litre su içirin. Birincil 6 ayda ise anne sütü alan bebeklere yaz ayları da dahil ek su verilmesine gerek olmamakla birlikte, formül mamayla beslenen bebeklere mamanın arkasında 2-3 çay kaşığı dek su verilebilir.”

Güneşe çıkarmadan koruyucu sürün

Güneşe çıkarmadan 30 dakika önce 50 etken ve üstü koruyucu krem uygulayın. Dr. Yasemin Bayrak kremlerin koruyucu etkilerinin 2-3 saat kadar sürdüğünü hatırlatarak, “Dolayısıyla bu süreden daha sonra kremi tekrarlamaya itina gösterin. Bilhassa çocuğunuz denize girdikten daha sonra güneş koruyucu kremi yeniden uygulamanız fazla önemli” diyor.

Açık renk kıyafetler giydirin

Çocuğunuzu güneş çarpmasından korumanız için bilhassa kıyafetlerine uyarı etmeniz çok manâlı. Hava antre çıkışını karşılayan özelliği baştan sona terlemeyi önleyen pamuklu ve açık renkli giysileri seçim edin. Terlettiği için naylon içeriği yüksek giysilerden ise sakının. Uzun kollu tişört de güneşten korunmasına yardımcı olacaktır.

Şapka ve gözlükle önlem alın

Başın doğruca güneş maruziyetini engellemek için geniş kenarlıklı şapka veya şemsiye gibi güneş ışığından koruyan aksesuarlar kullanın. UVA ve UVB’ye karşısında koruyuculuğu olan kenarları kapalı güneş gözlüklerini tercih edin.

yazın duş

sık sık duş almasını sağlayın

Güneş çarpmasından koruyan önemli bir etmen de ılık suyla duş almasını sağlamak. Çünkü çoğu kez yaptırılan duş ile sıcak havalarda artmış olan karoser sıcaklığı düşürülebiliyor. Bu amaçla yaz aylarında yenidoğan dönemi de dahil almak üzere çocuğunuza jurnal duş yaptırın. Ilk 6 ay her duşta saç-ceset şampuanı gibi ürünler kullanmayın, gereklilik yahut bu ürünleri gün aşırı tercih etmeli, öteki günler duru suyla duş aldırmalısınız.

Araçta katiyen bırakmayın

Sıcak bir günde doğrudan güneş alan bir yere park edilen vasıta içindeki sıcaklık, 1 saat içinde çocuklar için tehlikeli seviyelere yükselebiliyor. Sanılanın aksine gölgede bırakılan otomobiller de güvenli yok. Bunların içindeki sıcaklık da 2 saatte kritik seviyeye yükselebiliyor. Unutmayın ki çocukların gövde sıcaklıkları yetişkinlere kadar daha hızlı yükseliyor. böylece çocuğunuzu gölgede deha otomobilin içinde bırakmayın.