Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor

Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor
Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren ve dünyanın en büyük mermer kenti olan Stratonikeia Antik Kenti, 3 bin yıllık tarihi kalıntılarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin seyahat rotalarında yerini alıyor.

HEDEF UNESCO KALICI LİSTE

Çoğu antik şehir halkı ve ören yerinin UNESCO Kültürel Servet Geçici Listesi’nde bulunduğu Muğla’da, 2015 yılında Gladyatörler Şehri olarak da ünlenen antik kentin, her geçen sene birbirinden değerli eserlerin bulunmasıyla kalıcı listeye alınacağı yönündeki beklentiler arttı.

Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor

DÜNYANIN EN BÜYÜK MISKET KENTİ

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de kayda değer yere sahip, dünyanın en büyük misket kenti olduğuna dikkati çekerek, 1977 yılında Prof. Dr. Yusuf Boysal başkanlığında başlayan kazı çalışmalarının sonraki dönemlerde devam ettiğini, kendilerinin de 2008 yılından beri çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor

“BUNUN BİR SANKI YOK”

Kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını anlatan Bilal Söğüt, ”Stratonikeia yaşayan bir arkeoloji kenti. Bunun bir sanki değil. Antik dönemden günümüze yapıların bir iyice korunduğu başka bir kent bulunmuyor.” dedi.

KENTTE KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ YAŞANIYOR

Antik kentin tamamının Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda dolaşarak gezilebilecek durumda olduğuna dikkati çeken Bilal Söğüt, Stratonikeia’da Grekçe, Latince ve Osmanlıca yazıtların hepsinin benzer yapı üzerinde görülebildiğini, kentin bu anlamıyla bir kültür zenginliği olduğunu vurguladı.

Gladyatörler şehri ziyaretçilerini büyülüyor

“BÜYÜK AŞKLARIN YAŞANDIĞI ÖZEL BÖLGE”

Bilal Söğüt, “Anadolu’nun o kadar çok yerinde tarihi yapıları bakmak olası ama Stratonikeia’da antik dönemden günümüze yapıların hepsi bir araya toplanmış. Kentteki her alanda belirtilmiş bir yapıyı ön plana çıkarıyoruz. Osmanlı dönemi köy meydanından tutun, Roma dönemine ait meclis binası, tapınaklar, hamamlar, hepsini bir arada görebiliyoruz. Buradaki çeşitlilik herkesin ilgisini çekiyor. Stratonikeia Antik Kenti tarihte gladyatörlerin yetiştirildiği, büyük aşkların yaşandığı özel bir bölge.” diye konuştu.