Gıda israfını azaltacak ipuçları

Gıda israfını azaltacak ipuçları
Gıda israfını azaltacak ipuçları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda israfının önüne geçmenin anahtarı planlı ve duyarlı alışveriş. “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” girişiminin bir parçası olarak Hotpoint, gıda alışverişi deneyimini en iyi ülkü getirmeye, “unutulan gıdaları” değerlendirmeye ve bu sayede hanelerdeki yiyecek israfını azaltmaya tezgâhtar olacak 12 “taze” alışveriş ve saklama ipucunu derledi.

İleriye dönük tasarlama yapın

Alışverişe çıkmadan önce kendinize bu üç soruyu sorun: Önümüzdeki günlerde hangi yemekleri pişirmek istiyorum? Hangi malzemeler zaten var? Ne ve ne değin almalıyım?

Önce evinizde alışverişe çıkın

Alışverişe çıkmadan önce, elinizde mevcut olan gıdaları almamak için buzdolabınızda ve dolaplarınızda alışverişe çıkın. Evde ne olup olmadığına hızlıca taramak, unutulan gıdaları saptamaya ve yemekleriniz için eksikleri belirlemeye tezgâhtar olur.

Esas gereksinimlerinizi tanımlayın

Uzun bir alışveriş seferinden eve elinizde poşetlerle geldiğinizi ve aldıklarınızı yerleştirmeye başladığınızı hayal edin. Aldığınız yumurtaları buzdolabına yerleştirirken, dolapta zaten içi yumurtalarla doymuş bir karton olduğunu fark ediyorsunuz. Bunu engellemenin bir yolu, bazı gıdalara temel gereksinimlerinizi ve bütün miktarlarını keşfetmektir. Bu usul, yalnızca benzer ürünleri almanızı engellemekle kalmayıp bununla beraber eksilen bir şey olup olmadığını da size hatırlatacaktır.

Sadece zorunlu olanları alın

Makarna, pirinç ya da konserve gıdalar, dayanıklılıkları doğruca daha büyük ölçülerde alınabilir. Balık, kıyma veya taze ürünler gibi basit bozulabilen ürünler laf konusu olduğunda, kısa vakit daha sonra pişirileceği şüpheli ürünleri paldır küldür olmak yerine sadece fiilen kullanacağınız zaman alın.

Nitelik mi, nicelik mi?

Ürün reyonlarındaki teklifler bazen ihtiyacınız olandan daha fazlasını almaya özendirme edebilir. Atacağınız gıdalara para ödemektense doğru miktarda gıda almayı hedefleyin.

Mevsiminde tüketin

Mevsim dışı yetiştirilen ve tüm dünyayı dolaşan taze meyve ve sebzeler fazla artı enerji sarfiyatına niçin olur. ara sıra hangi meyve ve sebzelerin mevsimi olduğunu araştırmakta üstünlük vardır. Her mevsime özel meyve ve sebzeler için pazarlara yönelebilir ve fazla daha ucuza mevsimlik gıdalar alabilirsiniz.

Aç olduğunuzda alışveriş yapmayın

Abes mideyle alışverişe çıktığınızda birden etrafınızdaki her şey fazla daha cazip ve lezzetli görünür ve sağduyulu kararlar vermeniz imkansız ayla kazanç. Isteksiz Olarak aslında ihtiyacınız olandan daha fazlasını alırsınız. Bu yüzden katiyen açken alışveriş yapmayın.

Saklama

Yanlış yiyecek depolama, gıdanın büyük bir tez bozulmasına sebep olur. Buzdolabında nelerin saklanması gerektiği ve nelerin dışarıya bırakılabileceği konusunda kendinizi bilgilendirin.

Görünürlüğü sağlayın

Buzdolabınızı ve kilerinizi ahenkli tutarak depoladığınız ürünleri görebilin. Taze gıdaları buzdolabında ön sıralara yerleştirmenin yanı sıra, gıdalarınızı sık sık gözden geçirebilmek için her şeyi görünüşe göre tutmaya çalışın.

Tarihleri bilin

“Öğüt edilen tüketim tarihi”, ürünün sahip olduğu bütün kalite özelliklerini koruyacağının garantisidir. Bu tarih geçtiğinde ürünün tüketilemeyeceği anlamına gelmez. “Son yararlanma tarihi” ise taze ve bozulabilen ürünler için kullanılır. Ürünün bu günü geçmiş ise, artık tüketilmemesi gerekir.

Fazladan sos hazırlayın

Gereğinden artı alışveriş yaptıysanız, kademe aşama pişirerek her şeyi kullanıp kullanamayacağınızı gözden geçirin. Mesela, daha artı miktarda sos planlamak, size zamanınızı ve paranızı hesaplı kullanmanızı sağlayacak ve yiyecek israfını önleyecektir. Sosunuzu dondurabilir ve bir sonraki gün için saklayabilirsiniz.

Alışveriş sıklığınızı düzenleyin

Yoğun yaşam temposu içinde, alışverişinizi yalnızca haftada bir gerçekleştirmek daha yerinde gibi görünebilir. Fakat, bu bununla birlikte daha pozitif yiyecek ve para israfı demektir. Taze malzemelerin lezzetinin ve beslenme değerinin bütün anlamıyla keyfini dahil etmemek için hafta her tarafında daha sık ve daha ufak miktarda alışveriş gerçekleştirmek fazla daha akıllıcadır.