Gelişen Akaryakıt Fiyatları Paris’i Karıştırdı! Eylemciler ve Polis Birbirine Girdi

Gelişen Akaryakıt Fiyatları Paris'i Karıştırdı! Eylemciler ve Polis Birbirine Girdi
Gelişen Akaryakıt Fiyatları Paris'i Karıştırdı! Eylemciler ve Polis Birbirine Girdi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’da “Sarı Yelekliler” adı aşağı örgütlenen eylemciler, son 1 yılda mazot fiyatlarının yüzde 20’den pozitif artması üzerine üç haftadır ülke genelinde gösteriler düzenliyor.

“Sarı Yelekliler” bugün başkent Paris’te bitmiş sokağa çıktı.Kentin turistik merkezlerinden Champs Elysees’nin Zafer Takı’na yakın bölümünde toplanan yüzlerce protestocunun dağılması için polisler göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. Bölgedeki bir takım dükkanlar kepenk kapattı. İçişleri Bakanlığı bölgeye fazla sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA gönderdi.

POLİS IZIN VERMEDİ

Göstericiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisi olan Elysee Sarayı’na yürümek istese de polis buna izin vermedi. Polislere sarı badana fırlatıldığı protestoda en düşük 16 kişi polis kadar gözaltına alındı.

BIRÇOK IŞ YERİ HASAR FARK ETTI

Bir vakit daha devam etmesi beklenen gösterilerde, şu asıl dek Paris’in meşhur caddelerindeki çoğu meslek yeri zarar gördü, ülke genelinde çok sayıda mazot deposunun giriş ve çıkışları tutuldu.

HÜKÜMET DİYALOĞA AÇIK

Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux olayla alakalı, “Sorun çıkaranlar olabileceğini biliyorduk ve emniyet güçlerimiz hazırlıklarını yapmıştı” dedi ve ekledi:

“Durum çıkaranlar protestocuların içinde küçük bir azınlık. Hükümet diyaloğa hazırlanmış olan herkesle diyaloğa açıktır.”

HÜKÜMET MÜZAKERE ETMEKTE ZORLANIYOR

Üç haftadır devamlı protestolar Fransa’nın küresel ısınma ile uğraş etmek adına petrole ek vergiler getirmesine aleyhinde başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişledi. Sarı Yelekliler’i herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor, böylece hükümet de protestocularla tartişma etmekte zorlanıyor.

GÖRÜŞMEYE YALNIZCA İKİ BIREY KATILDI

Cuma günü Başbakan Edouard Philippe ile protestocular aralarında bir röportaj planlanmış, lakin görüşmeye sadece iki protestocu katılmış, katılımcılardan biri de “Görüşmenin canlı yayınlanması talebimiz kabul edilmedi” diyerek toplantıyı hemen şimdi başında terk etmişti.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan sarı yelekleri giydikleri için Sarı Yelekliler olarak adlandırılıyor.

Paris sokaklarından çatışma görüntüleri;