Fransa’da mazot zammı protestoları sertleşiyor

Fransa'da mazot zammı protestoları sertleşiyor
Fransa'da mazot zammı protestoları sertleşiyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen hafta cumartesiden beri hükümetin akaryakıta ek aidat koymasını protesto eden ve “Sarı yelekliler” adı aşağı örgütlenen eylemciler, bugün ilk önce başkent Paris’te almak üzere birçok kentte gösteriler düzenledi.

Fransa’da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

EYLEMCİLER POLİSLE ÇATIŞTI

Eylemciler, sabahtan saatlerinde, Champ-Elysees Caddesi’ne geldi. Arasında fazla sağcıların da yer aldığı eylemciler ile polis arasında ara sıra stres yaşandı. Göstericilerin gerginliği tırmandırması ve zor olayları başlatması üstüne emniyet güçleri müdahalede bulundu.

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

BARİKAT KURDULAR, HER YERİ ATEŞE VERDİLER

Polis, sokak çevresinde hasara niçin olan ve birçok yeri ateşe veren göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak müdahale etti. Bir grup eylemci, polis müdahalesini alıkoymak nedeniyle bariyer kurdu ve sokak üzerindeki taşları söktü. Göstericiler keza polise şişe ve taş fırlattı.

Champs-Elysees ve çevresindeki caddelerde alevler yükseldi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri alevlere müdahale etti.

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

ÜLKE GENELİNDE BİN 600 EĞLENCE

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yaptığı açıklamada, ülke genelinde düzenlenen yaklaşık bin 600 gösteriye takriben 106 bin kişinin katıldığını, 42’si Paris’te elde etmek üzere 130 kişinin ifadesi gücüne gitmek üzere karakola götürüldüğünü ve 22 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Bakan Castaner, gösterilerdeki zor olaylarından, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen’i sorumlu tuttu.

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

MACRON: “CUMHURİYETTE ŞİDDETİN YERİ YOK”

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, emniyet güçlerine cesaretlerinden dolayı teşekkür ederken, polislere karşısında şiddette bulunanların utanç duymaları gerektiğini, cumhuriyette şiddetin yeri olmadığını belirtti.

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları sertleşiyor

EYFEL KULESİ KAPATILDI

ÖTE TARAFTAN, Eyfel Kulesi’nin kapıları gösteriler sebebiyle ziyaretçilere kapatıldı.

Geçen cumartesi gününden bu yandan ülke genelinde sürekli gösterilerde, hükümetin akaryakıta ilave aidat getirmesine tepki gösterilmişti. Eylemciler, ülke genelinde yüzlerce cadde ve yolda blokaj eylemi düzenlemiş ve birkaç gün süresince ülke genelinde fazla sayıda petrol deposunun antre ve çıkışını kapatmıştı.

YAKIT İSTASYONLARI IŞ YAPAMIYOR

Göstericilerin önceki gün petrol depolarının giriş ve çıkışını kapatması nedeniyle 75’ten fazla benzin istasyonunda mazot bittiği için satmak yapılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mazot zamları sorununun protestolarla değil diyalogla çözülebileceğini söylemişti.

Yaklaşık 1 haftadır süren gösterilerde çıkan olaylarda, 2 birey hayatını kaybetmiş, 136’sı güvenlik görevlisi olmak üzere 756 birey yaralanmış ve 693 birey gözaltına alınmıştı.

Geçen haftaki gösterilerde, Saint-Quentin’de bir grup eylemcinin, bir kadının başörtüsünü çıkarmaya zorladığı ortaya çıkmış ve Cognac’da da bir kadının ırkçı hakaretlere maruz kalması üstüne soruşturma başlatılmıştı.