Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a Halkın Desteği Azalıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a Halkın Desteği Azalıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a Halkın Desteği Azalıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan son bir kamuoyu araştırmasında, Cumhurbaşkanı Macron’un yeni yasama ve yürütme dönemine girişte ‘başarısız’ olduğu düşüncesi insanlar nezdinde güçlendiğini gösteriyor.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ırk nezdinde popülaritesi her geçen gün düşüyor. Fransa’da bir kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı Macron’un yeni yasama ve yürütme dönemine girişte ‘başarısız’ olduğu düşüncesi halk nezdinde güçlendiğini gösteriyor. Yapılan ankete tarafından, Fransızların yüzde 74’ü Macron’un yeni döneme ‘kötü bir antre yaptığı’ görüşünde. Katılımcıların yüzde 32’si ise bunu ‘oldukça kötü’ olarak düşündüklerini belirtti.

“Zenginlerin Cumhurbaşkanı”

Göreve geldiği günden bu yana “Zenginlerin Cumhurbaşkanı” olmakla eleştirilen Macron, ahali nezdindeki asalet kaybı şipşak düşüyor. Ülkedeki zenginlere yönelik vergileri azaltırken çalışanların ve emeklilerin ödediği primlerin yükseltilmesinden yana tavır alan Macron, sosyal yardımların kısıtlanması yönündeki politikasını ısrarla sürdürüyor. Son araştırmayla birlikte Macron, son haftalardaki tutumuyla kendi popülaritesini kendi düşürdüğü şeklinde algılandı.

“Macron oldubittiye getirebilir”

Geçen hafta Çevre Bakanı Nicolas Hulot’un iklim politikalarında yaşanan tutarsızlıktan dolayı duyduğu hastalık sonucu istifa etmesiyle sarsılan Macron Hükümetinin, çalışanların gelir vergisinin ilk elden maaştan kesilmesi uygulamasını hayata geçirme kararının büyük tepki aldığı anlaşıldı. Bu yasa kararının 2019’dan itibaren uygulanacağı belirsizliği tartışılırken kamuoyu, Macron’un yasayı uygulayabileceğini düşünüyor.

Başarısız ve yanlış politikalar halkın tepkisini çekiyor

Çevre Bakanı’nın istifasıyla küresel ısınmayı önlemeye karşın iklim politikalarının başarısız olması, bakımlı gelirliye verilen sosyal yardımların miktarlarının dondurulması ya da kısıtlanması, çalışanlara ilave prim getirilmesi ve aidat politikasındaki hükümetin aykırı kararları halkın tepkisini çekiyor. Macron’un çevreci duyarlılığı ve faaliyetleriyle Fransız toplumunda kayıtlı bir saygınlığı olan Nicolas Hulot’un istifa etmesi üstüne, bu göreve François de Rugy’yi Çevre Bakanı olarak ataması kararı da negatif karşılandı.

Seçmenlerinin yüzde 28’i Macron’a karşı

Aynı Zamanda, Macron’un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) taraftarları aralarında bile cumhurbaşkanını başarısız bulanların oranının yüzde 30’un üstünde olduğu kaydedildi. Bu karara yalnızca kendi partisi LREM taraftarlarından yüzde 72 oranında takviye bulurken, sağ ve sol muhalefet partilerinin seçmenleri aralarında yüzde 57 ile yüzde 81’e ulaşan bir tepki olduğu belirtildi. – PARİS