Fazla şeker tüketiminin dişlere etkisi

Fazla şeker tüketiminin dişlere etkisi
Fazla şeker tüketiminin dişlere etkisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş çürümesi, basit şekerlerle beslenen bakterilerin dişin mine tabakasını zedelemesiyle oluşur. Şeker tükettiğinizde bir bakterinin bunu aside dönüştürerek dişlere hasar vermeye başlar.

Ağız içerisinde ayrı çoğu bakteri bulunur. Bir Takım bakteriler diş sağlığı açısından üstünlük gösterirken, bir takım bakteriler aksine hasar verir. Ağız içerisindeki zararlı bakteriler şeker ile beslenmekte ve asit üreterek negatif etkiye neden olur. Üretilen asit, diş minelerinin en üst kısmında dişin korunmasını ve beyaz görünmesini karşılayan yapıyı değil eder. Demineralizasyon adı bahşedilen bu koşul sonucunda dişler korumasız kalır ve çürümeye başlar. Asit saldırılarından korunmak için üretilen asit, aşırı şeker üretimi aleyhinde eksik kaldığı takdirde çürümenin önüne geçilemez. Ne kadar fazla ve sık şekilde şeker tüketilirse, o derece çabuk şekilde diş yapısı değişikliğe maruz kalır. Diş minesi, şeker ve yapış yapış gıdalar karşı bir yerden daha sonra direnç gösteremez.

Aşırı şeker tüketiminin dişlere etksii

Aşırı şeker tüketince ne olur

Fazla şeker tüketiminin önüne geçilmediği takdirde, diş açısından telafisi epeyce baskı sonuçlar meydana gelebilir. Bu çürükler tedavi edilmediği sürece, diş yapısının daha derinine iner. Bunun sonucunda da dişlerde ağrılar, çiğneme sırasında acı hissi, öbür sıcaklıklardaki içeceklere karşı hassasiyet durumu görülebilir ve engellenmeyen çürükler nedeniyle diş kayıpları ortaya çıkabilir. Diş çürümesi bilhassa gece sürecinde fazla pozitif diş ağrısına neden olur. Çürüyen kısımlarda sızlama ve acı duygusal meydana kazanç. Hem aşırı şeker tüketimi, zararlı bakterilerin etkilenmesi sonucunda ağız kısmının pH değerini de düşürür. pH değerinin düşüp asit değerinin artması, diş ağrılarını ve diş etlerinde meydana gelen koyulukları da beraberinde getirir.

Aşırı şeker tüketiminin dişlere etkisi

Demin sararma ve leke sürecinde müdahale kayda değer

Diş çürümesi, şeker tüketimi ile doğruca görülecek netice değildir. Şeker sonucunda diş minelerinin aşınması ve yıpranma sonucunda renk değişimleri gözlenecektir. Hafif lekelenmeler engellenmediği takdirde, dişler zamanla çürür. Demin sararma ve leke sürecindeyken müdahale etmek ve çürümeyi engellemek çok daha kolaydır. Bozulma meydana geldiği süre dişler için daha ayrıntılı bir müdahale gerekir. Çocuklar üzerinde fazla şeker tüketimi çürük ile birlikte ayrı zararları da beraberinde getirebilir. Sert şekerlerin tüketilmesi sonucu dişler zorlanabilir ve diş köklerinde ağrılar olabilir. bununla beraber dişlerin direk kısımlarında aşınmalar görülebilir.

Şeker tüketiminin dişlere etkisi

Şeker yedikten daha sonra…

Şeker tüketimi sonrasında dişler fırçalanmalı, diş fırçalama imkanı olmayan anlarda ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Böylelikle muhtemel zararlara karşısında ilk önlem alınabilir. Bilhassa çocuklarda şeker tüketimi denetleme altına alınmalıdır.

Dt. Yeliz Sezen

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.