Erdoğan’dan Türk Devletlerine: ‘Kendi Para Birimlerimizle Ticaret Yapılması Seçeneği Üstünde…

Erdoğan'dan Türk Devletlerine: 'Kendi Para Birimlerimizle Ticaret Yapılması Seçeneği Üstünde...
Erdoğan'dan Türk Devletlerine: 'Kendi Para Birimlerimizle Ticaret Yapılması Seçeneği Üstünde...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırgızistan’da Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletlerarası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üstünde yoğunlaşmayı öneriyoruz” dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi devlet başkanlarını bir araya getiren Türk Konseyi 6. Zirvesi Kırgızistan’ın Issık Göl bölgesine bağlı Çolpan-ata kentinde başladı. Kırgızistan’da Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletlerarası ticaretin dolara olan bağımlılığı, artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üstünde yoğunlaşmayı öneriyoruz” dedi.

Iş birliğine devam

Erdoğan Türkiye-Kırgızistan stratejik ortaklığının önemine dikkat çekici ederek, “Stratejik ortaklık seviyesine yükseldik, buna karşın 15 Temmuz hain darbe girişiminin peşinde, hiç özlem etmediğimiz halde iş birliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin bitmiş olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Özellikle strateji askeri siyasi ekonomik bütün bu alanlarda atmamız gereken fazla önemli adımlarımız var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2027-2028 geçici üyeliği seçimlerinde Kırgızistan’ı destekleyeceğimizi açıklamaktan mutluluk duyarım. Kıbrıs Parlamentosunda bir Kırgız-Türk Dostluk Grubu oluşturulmasını gönül rahatlığıyla karşılıyorum. Biz de yeni dönemde arkadaşlık grubumuzu en kısa sürede oluşturacağız. Ilk Kez Sayın Meclis Başkanı Cumebekov almak üzere Kırgız parlamenterlerin Türk milletvekilleriyle çoğu kez bir araya gelmelerini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Ticaretimiz potansiyelin arkasında”

İki kardeş ülke arasındaki ticaret seviyesinin gereğinden eksik olduğuna uyarı çeken Erdoğan, “Kıymetli dostlar ikili ticaret hacmimiz, ülkelerimizin potansiyellerinin gerisindedir. Takvim ticaret hacmimizi en kısa sürede 1 milyar dolar seviyesine sonuç hedefine bizler bağlıyız. Sizden ricam, meslek adamlarımıza, Kırgızistan’a yatırım yapmaları konusunda gerekli desteğin verilmesi teşviklerin sağlanması ve onların korunması olacaktır. Yarın inşallah değerli kardeşimle birlikte iştirak edeceğimiz iş formunda bu hususlarda dinç mesajlar vereceğim. Keza havayolu şirketlerimizin frekanslarının arttırılması talepleri konusunda desteğinizi bekliyorum. Havayolu ile ilgili olarak ayrıca kıymetli kardeşimle orada konuştuk, Türkiye’de havaalanlarının yapımında bizler özellikle yap işlet sistemiyle çok ciddi kazanım elde ettik. Bu konuyla ilgili de inşallah Kırgızistan’a her türlü desteği vermeye bizler hazırız ve gerek altyapılar yatırımı gerekse işletme anlayışı noktasında yap-işlet-devret konusunda yarın burada olacak iş adamlarından rol almak isteyenler olabilecektir. Bu Kırgız milli bütçesine ağırlık olmadan böylece çözüm sizleri rahatlatacaktır” diye konuştu.

Kırgızistan’a büyük bir kültür merkezi yapılacak

Erdoğan iki ülke arasında organize edilen etkinlik ve çalışmalara yenilerinin eklenmesini söyleyerek, “Karma Hesaplı Komisyon, Kara Ulaştırması Karma Komisyonu ve Sivil Havacılık Müzakereleri toplantılarını zaman kaybetmeden gerçekleştirelim. Yunus Emre Türk Kültür Merkezini Bişkek’te en kısa zaman içerisinde açabilmemiz için ilgili Bakanlıklarımız hızla çalışmalıdırlar, nitekim az önce değerli kardeşim yer tahsisi noktasındaki çalışmaların olduğunu ve bizim arkadaşlarımızın da bu belirlenen yerde gerek Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin inşası gerek TİKA ile ilgili yapılacak yer konusu, bunları orada yapı etmek suretiyle doğrusu Türk mimarisiyle orada bu adımın atılması Büyükelçilik noktasında bizleri rahatlatacaktır. Bağlı bu kapsamda Bişkek’te tarafımıza görev edilen bu arazilerin durumlarını da Büyükelçiliğimiz göre hızla takibi Sayın Başkanın da gibi bu konuda herhangi bir şey laf konusu değil, anında adımları atmamız gerekli. Bu konudaki başvurumuza süratle bu cevabın verilmiş olması Maarif Vakfı’nın aynı şekilde yapılacak olması da işimizi önemli manada kolaylaşacak, Türkiye-Kırgızistan ilişkileri hız kazanacaktır” dedi.

“FETÖ Kırgızistan’da mevcudiyetini sürdürüyor”

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özet Olarak anlatmak gerekirse Kırgızistan’la ilişkilerimizi siyasi, idareli, ticari ve kültürel alanlarda derinleştirmek arzusundayız. Bu çerçevede gerek ekonomik yatırımlarımıza siklet vermeyi lüzum kalkınma yatırımlarımızın coğrafi dağılımını bütün ülkeye yaymayı ön görüyoruz. Sağlıkla ilgili konuda ise en minik bir sıkıntı laf konusu değil bu konuda da Kırgız kardeşlerimizin Türkiye’deki tedavisiyle ilgili bizler desteğimizi vermeye devam edeceğiz. 3’üncü dünya göçebe oyunlarının ve 3 Eylül’de gerçekleştirdiğimiz Türk Konseyi 6’ncı Zirvesi’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Bakanlarımıza ödev alanlarına giren konularla ilgili olarak laf vermeden önce bilhassa FETÖ konusu edinmek üzere ikili ilişkilerimizin geldiği noktayı Sayın Cumhurbaşkanı Ceenbekov kardeşimle samimi şekilde ele aldık. FETÖ’nün Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, gelecekle ilgili bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme ulaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne değin olduğu gibi, bugünden sora da Kırgızistan’a ekonomi, eğitim, kültür ve yeniden yapılanma yardımları gibi konularda Kırgızistan’a her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz ve tamamen hep birlikte daha çok çalışmamızın gereğine inanıyorum.” – BİŞKEK