Erdoğan-Talon Iki Taraflı Basın Toplantısı

Erdoğan-Talon Iki Taraflı Basın Toplantısı
Erdoğan-Talon Iki Taraflı Basın Toplantısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu örgüt bir virüs. Her ülkeye, her yere, her türlü kılığa girerek sızıyor. Aynı şekilde Benin’e de girmiş vaziyetteler. Maarif Vakfı temsilcimiz geçen ay görevine başladı. Temennimiz o ancak, FETÖ’nün ülkedeki bağlantılarının tasfiyesi ile ilgili olarak en kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.

Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetli Cumhurbaşkanını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi esas bina girişinde karşılarken iki lider başbaşa görüştü.

Görüşmelerin peşinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ konusuna değinirken, Benin Cumhurbaşkanı Talon ise Türk firmalarını Benin’de eğlendirmek istediklerini söyledi.

En yerinde zamanda Benin’i ziyaret etmeyi arzu ettiğini belirten Erdoğan, bundan sonradan da Benin ve Benin halkının yanına olmayı sürdüreceklerini belirtti. Afrika Kıta’sının Türkiye için öneminden bahseden Erdoğan, Afrika’da yer alan 54 ülkenin tamamında büyükelçilik açılması için uğraş harcadıklarının altını çizdi.

Yapılan görüşmelerde nelerin konuşulduğunu anlatan Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayindeki konumu ve buna karşın işbirliğini röportaj fırsatı bulduklarının altını çizerek, “Aramızdaki ticaret hacmi istenilen seviyede yok. 2017 yılı itibariyle 115 milyon dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Gaye bunu fazla daha iyi bir konuma taşıyalım. Zira aramızdaki nüfus hacmine baktığımızda 81 milyon Türkiye, 11 milyon da Benin nüfusu var, böyle bir nüfus potansiyeli, istiyoruz fakat ticaret hacmini çok daha iyi konuma taşıyalım” diye konuştu.

“Benin’in geleceği olan genç nesillere katkı maddesi sunmaya devam edeceğiz”

İki ülkenin ihracat ve ithalat ürünlerinden bahseden Erdoğan, Türkiye ve Benin’in karşılıklı olarak büyükelçilikler açmasının ilişkilere ivme kazandırdığını kaydederek, “5 bin metrekarenin üzerindeki bir arsada kendi mimarimizle güzel bir büyükelçilik binasını inşa etmeyi hedefliyoruz. Proje çalışmaları için talimatı verdik. Kendilerine burada diplomatlar sitesinde verdiğimiz yerde Benin orada kendi büyükelçilik binasını yaparsa bu faaliyetlerimiz çok daha canlanacaktır. Tarım sektörünü işbirliğimizi geliştirebileceğimiz öncelikli bir bölge olarak görüyorum. TİKA bu yıl Benin’de kayda değer bir sıhhat merkezi projesini bitirdi. Ilk Önce mesleki eğitim edinmek üzere TİKA’nın desteği devam edecektir. Türkiye bursları ile Benin’in geleceği olan genç nesillere katkı maddesi sunmaya devam edeceğiz. Türk özel sektörünü benin ile iki taraflı ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması için özendirme ediyoruz. Bunun olumlu yansımalarını da görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının 2016 yılında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret ardından özel sektörümüzün Benin’e ilgilisi artmıştır” şeklinde konuştu.

“Amerika’nın bu örgüte ödediği para 800-850 milyon dolar”

FETÖ meselesini de konuk Cumhurbaşkanı ile röportaj fırsatı bulduklarını kaydeden Erdoğan, “Bu örgüt bir virüs. Her ülkeye, her yere, her türlü kılığa girerek sızıyor. Benzer şekilde Benin’e de girmiş vaziyetteler. Maarif Vakfı temsilcimiz geçen ay görevine başladı. Temennimiz o fakat, FETÖ’nün ülkedeki bağlantılarının tasfiyesi ile ilgili olarak en kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum. Nasıl ama, Türkiye gibi bir ülkede askerimize, polisimize, yargımıza, devletin tüm kademelerine sızmışsa Benin’de de bunlar benzer şekilde buralara sızarlar. Sene 1999, sene 2018, Amerika kendisine 400 dönüm arazi tayin etti ve bu arazide kendisi orada bütün dünyadaki örgütlerini idare ediyor. Yılık charter schoollardan Amerika’nın bu örgüte ödediği para 800-850 milyon dolar. Bunun bilhassa bilinmesinde menfaat mülahaza ediyorum. Bu örgütün peşinde nelerin, kimlerin olduğunun bilinmesi bakımından bunu önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

“Erdoğan’dan taleplerim oldu”

“Bu kısa bir ziyaret ola ki lakin beraber geçirdiğimiz vaktin önemi bolca önemli yok, manâlı olan konuşulan meselelerin derinliği” açıklamasında yer alan Benin Cumhurbaşkanı Talon, Türk halkına seslenerek, “Şunu söylemek isterim, Benin iki ülke arasındaki ilişkinin kalitesinden son derece memnundur. Benin bu büyük ülkenin, Türkiye’nin bir dostu olarak kendini görmektedir” dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkinin boyutundan fazla ta memnun olduklarının söylenemeyeceğini bildiren misafir Cumhurbaşkanı, “Benin kalkınmaya ihtiyacı olan bir ülke. Ama şu açık fakat, kalkınma yardımı bir ülkenin kalkınmasını karşılamak için tatmin edici değildir. Bir ülkenin kalkınmasını sağlayacak şey, ticaretin, endüstrinin, idareli faaliyetin canlılığıdır. Bu şekilde kalkınma gerçekleştirilebilir. böylece Türk firmalarının da kalitesini, ne değin verimli çalıştıklarını bildiğimiz için, dünyanın her uygun bunun örneklerini görüyoruz, biz Benin’de Türk firmalarını oyalamak istiyoruz. Benin’de her şeyin inşa edilmesi lüzumlu, uzmanlığa, data birikime ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’de Benin günü düzenlemeyi hedeflediklerini bildiren Cumhurbaşkanı Talon, “Afrika ülkelerinin imajı değil, hatalı görülüyor, tehlike anlamında hatalı değerlendiriliyor. Fazla yüksek bir tehlike seviyesi varmış gibi görülüyor ama bu daima doğru değil. Şirket yöneticileri ile bu iletişimin doğru gerçekleşmesi lazım ama reel boyutuyla Afrika’nın belirli ülkelerindeki riskleri görebilsinler” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk finans kuruluşları nezdinde de Benin için girişimde bulunması için ricada bulunduğunu kaydeden Talon, “Türk para biriminin, Türk lirasının üzerinde büyük bir zorlama var, zorlama bir dönemden geçiyor, fakat bu dinamizmin sona ermesi için bir sebep değildir” biçiminde konuştu.

Dünyada bir tek taraflılık riski olduğunu, dünyanın dengeli olması gerektiğinin manâlı olduğunu kaydeden Talon, “Bizim gibi minik ülkelerin ihtiyaç duyduğu şey daha fazla hesaplı gücün ortaya çıktığı bir dünya. Küresel ekonomik yönelimin ya da kararların paylaşımı şu şekilde ortaya çıkması gerekiyor; kuvvet dengesinin küçükleri koruduğu bir dünya yapısı bakmak istiyoruz. Erdoğan’dan bu yönde taleplerim oldu. Bu dengelin sağlanmasın için kendisinden bir ricam oldu dünya genelinde. Türkiye’nin kalkınmasının Afrika’ya etkisinin olmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin fazla ciddi data birikimi var, Afrika’nın da bundan faydalanması gerekli” ifadelerini kullandı. – ANKARA