Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Kıymetli “Uyku, bebeklik ve çocukluk çağında minimum besin dek önemlidir. böylece uyku bozukluklarının içten tanımlanması, tanınması ve tedavisi de yük arz etmektedir. Doğru teşhis konulduğu takdirde çocuklarda uyku bozukluğu sorununun üstesinden ulaşmak mümkündür” diyor. Dr. İlkay Kıymetli, çocuklarda en sık görülen uyku sorunlarını ve çocuğunuzun kaliteli uyuması için etkin önlemleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Uyurgezerlik
Çocukların başlıca yüzde 15’i uyurgezer. Çoğunlukla 4-8 yaş aralarında başlayıp ergenliğe dürüst azalıyor. Gözler açık olsa da ağır uyku döneminde olduğu için çocuk eğer uyandırılmazsa sabah bunları hatırlamıyor. Emniyet tedbirlerini almak çok kayda değer!
Kabuslar
En sık 3-5 yaş aralarında görülüyor. Psikolojik gerginlik, yoğun hayal gücü, güvensizlik duygusu, yaşamda istenmeyen şansın dönmesi (ebeveyn boşanma ve kavgaları/konut-mektep değişiklik), travmatik olaylar gibi faktörler kabusları artıran etmenlerden bazılarını oluşturuyor.
Sıkıntılı üçgenin taban olmayan kenarı sendromu
Uykuyu bölen bu sorunda bacaklarda sızı, karıncalanma vb. huzursuzluklar yaşanıyor.Çocuklarda demir eksikliğinde 5 kat daha sık görülürken, B12 eksikliği ve ergenlikte fazla kahve/sigara tüketimi de sorunu artırıyor.
Uyku terörü
‘Gece terörü’ olarak da biliniyor. Genel Olarak uykunun 2-3. saatinde meydana geliyor. Çocuk nefret içinde ağlayarak kalksa da tamamiyle uyanmadığından sabahleyin olayı hatırlayamıyor. Gece terörü 30 saniye ile 3 dakika arasında devam edebiliyor.
Gece uyanmaları
Aşırı özlem veya fazla tokluk uyumayı zorlaştıran etkenler. Akşam yemeği uykuya yakın olmamalı. Huysuz takdirde enerji vermesinin yanı sıra hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratabiliyor.
Tıkayıcı uyku apnesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Kıymetli “Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun geçici olarak durması olayıdır. Sıklıkla 4-6 yaş arasında görülür. Çocuklarda en sık bademcik, geniz eti büyümesi ve fazla kilo durumunda görülür. Şamatacı horlama, aksilik, takâtsizlik, dikkatsizlik ve gelişme geriliği gibi sorunlara hatta hayati riske yol açabilir” diyor.
Narkolepsi
Önemli bir uyku bozukluğu da narkolepsi yani gündüz uyanıkken ani gelen uyku atakları. Kişi konuşurken ya da yemek yerken aniden uykuya dalıyor. Buna bazen çok sevindiğinde ya da üzüldüğünde bir anda yere düşme de eşlik edebiliyor.