Emlak Vergisinden Muaf Olduğu Halde Ödeyenler, Paralarını 5 Yıl İçinde Geri Alabilir

Emlak Vergisinden Muaf Olduğu Halde Ödeyenler, Paralarını 5 Yıl İçinde Geri Alabilir
Emlak Vergisinden Muaf Olduğu Halde Ödeyenler, Paralarını 5 Yıl İçinde Geri Alabilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 milyon konut sahibini ilgilendiren emlak vergisinde son 6 gün. Birincil taksidi Mayıs ayında ödenen bu verginin ikinci taksit ödemesi de 1 Kasım itibarıyla başladı, 30 Kasım son. Ödemeler belediyelere yapılabilir. Yasaya tarafından; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), konut hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri aidat ödemiyor.

MUTLAKA BAŞVURUN

Sıfır vergiden faydalanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması koşul. Buna rağmen ödenti borcu çıkarılan ya da ödenti ödeyen milyonlarca yurttaş var. Aidat muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup vergi muafiyeti formu doldurup bana kalırsa başvuru yapmak gerekiyor.

OTURMAK GEREKMİYOR

Sıfır oranlı emlak vergisi için evde bizzat oturmak da gerekmiyor. Emekli maaşı açık havada geliri olmayan birisi, sahip olduğu meskeni kiraya verip, diğer yerde kirada otursa dahi hiç ödenti ödemiyor. Fakat emekli ya da işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa ücret muafiyetinden yararlanamaz.

GELİRİNE BAKILIYOR

Emeklinin bankada, birikimi veya ikramiyesi nedeniyle faiz geliri varsa ücret ödüyor. Emekliler ve konut hanımlarının 2017’de 30 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2018’de sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor. Evi dışarıya gayrimenkulü, örneğin arsası olan da ücret ödüyor.

İADESİNİ İSTEYİN

Bilmeden emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; patavatsız ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek, geriye dönük 5 takvim emlak vergisini isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Ödenti usul kanunu Madde 120/2’yi destek göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmeli.

BU YIL EMEKLİ OLAN ÖDER

2018’de emekli olanlar, bu yılın emlak vergisini ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2019) itibaren sahip olduğu tek ev sebebiyle vergi ödemeyecek. 2017’de emekli olanlar ise bu yıldan itibaren aidat ödemeyecek.

ENGELLİ KİMLİĞİYLE

Engellilerin tek meskenleri için emlak vergisini ödememeleri için, engelli olduklarını belgelemesi yeterli. Bunun için engelli kimlik kartının fotokopisiyle dolduracakları formu belediyeye vermeleri durum.

MUAF DEĞİLSENİZ ÖDEMEYİ ZAMANINDA YAPIN

Emlak vergisinden muaf olmayanlar ödemeyi vaktinde yapmalı. Çünkü ödenmeyen aidat için her ay yüzde 1,40 oranında faiz işletiliyor. Bu bilgiler bankacılık işlemlerinde karşınıza çıkabilir.