Elektrik ve Doğal Gaz Faturasındaki İndirimin Öncü Haberi Geldi: Spot Piyasadaki Fiyatları Düştü

Elektrik ve Doğal Gaz Faturasındaki İndirimin Öncü Haberi Geldi: Spot Piyasadaki Fiyatları Düştü
Elektrik ve Doğal Gaz Faturasındaki İndirimin Öncü Haberi Geldi: Spot Piyasadaki Fiyatları Düştü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde özellikle akaryakıtta defalarca gelen indirimler ve fiyat düşüşünün pompaya ilk elden yansıması ‘benzer indirim elektrik ve doğal gazda ne zaman olacak?’ sorusunu da beraberinde getirdi. Enerji uzmanlarına tarafından akaryakıtın ardından elektrik ve doğal gaz indirimleri için beklenen haberin öncüsü geldi.

‘EN AZ YÜZDE 10 İNDİRİM BEKLENTİMİZ VAR’

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, dövizin ateşinin düşmesi ve TL’nin bedel kazanmasının ardındaki ‘fiyatlarda minimum yüzde 10 indirim beklentimiz’ var demişti. Kumbaroğlu, bu indirimin ilk adımının spot piyasasında geldiğini açıkladı.

ELEKTRİKTE İNDİRİM

Elektriğin spot piyasadaki düşüşünün Eylül-Aralık döneminde yüzde 11’e ulaştığının altını çizen Kumbaroğlu, “Son 3 aylık periyot incelendiğinde fiyatlar Ekim’de Eylül ayına kadar yüzde 3 düşmüş. Kasım ayına geldiğimizde ise bu defa Ekim ayına göre düşüş yüzde 8. Spot piyasada son 3 ayda yüzde 11’lik düşüş yaşanmış. Şimdi sıra aynı düşüşün vatandaşın cebine de aracısız yansıması. Emrindeki spottaki indirim vatandaşın cebine ilk elden ne zaman yansır sorusuna şimdiden muhakkak bir tarih saptamak kuvvet. Ancak 1 Ocak dönemine dek indirim olma ihtimali fazla yüksek” dedi.

DOĞAL GAZDA DA İNDİRİM VAR

Spot piyasada sadece elektrikte yok doğal gazda da indirim olduğu bilgisini veren Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Doğal gazda da Eylül-Kasım aralığında yüzde 6’lık bir düşüş olduğunu görüyoruz. Ast burada yeniden aynı soru gündeme geliyor. Bu indirim vatandaşın doğal gaz faturasına ne vakit yansıyacak? Tarih konusunda net bir şey bildirmek muhtemel yok fakat ben en uzaktan tarihin 1 Ocak 2019 olduğu inancındayım. Enerji Bakanlığı ve ilgili öteki kurumlar mutlaka bir egzersiz yapacak ve mümkün olan en kısa sürede vatandaşların fatura tutarının düşmesini sağlayacak indirim konusunda adım atacaktır.”