Eğitim için en fazla katkıyı dede ve nineler yapıyor

Eğitim için en fazla katkıyı dede ve nineler yapıyor
Eğitim için en fazla katkıyı dede ve nineler yapıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ’nin de dahil olduğu 15 ülkeden 10 binden pozitif ebeveyn ve bin 500 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirdiği ‘Eğitimin Değeri: Başarının Bedeli ’ araştırmasına tarafından Türkiye ’de ebeveynlerin yüzde 21 ’i büyükanne ve büyükbabaların torunlarının üniversite eğitimi masraflarına katkı sağladığını söylüyor.

Türkiye, büyükanne ve dede katkısının araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler aralarında en yüksek olduğu ülke olarak ön plana çıkıyor.

Ailelerin yüzde 73 ’ü çocuklarının eğitimi için borçlanırken her 5 üniversiteliden 4 ’ü sözde zamanlı çalışıyor. Ailelerin sadece yüzde 11 ’i bu masrafı birikimlerinden karşılıyor.

EN BORÇLU TÜRKİYE

Türkiye ’deki ebeveynlerin yüzde 73 ’ü çocuklarının eğitim masraflarını yerine getirmek için sosyal aktivitelerinden ayrıcalık veriyor. Yüzde 39 ’u da daha uzun saatler ya da 2 ’nci bir işte çalışıyor.

bununla birlikte ebeveynlerin yüzde 71 ’i (küresel sıradan yüzde 35) eğitim masraflarını yerine getirmek için borçlandıklarını ifade ederken Türkiye, araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler arasında ebeveynlerin eğitim masraflarını karşılama amacıyla borca girme oranının en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekiyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ PAHALIYA PATLIYOR

Türkiye ’den 502 ebeveynin ve 100 öğrencinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına tarafından bir üniversite öğrencisinin okul ücreti, konaklama, faturalar ve hayat giderleri dahil edinmek üzere eğitim süreci boyunca toplam harcaması sıradan 87 bin TL.

6 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Ebeveynler çocuklarının üniversite eğitimi boyunca toplamda sıradan 49 bin TL harcadıklarını ifade ediyor. Araştırma sonuçları, öğrencilerin arada oluşan yaklaşık 38 bin TL ’lik farkı benzeri zamanlı işlerde çalışarak kapatmaya çabaladıklarını gösteriyor.

Türkiye ’de her 5 üniversite öğrencisinden 4 ’ü günde ortalama 4.9 saat yarı zamanlı bir işte çalışıyor.

Eğitim için en çok katkıyı dede ve nineler yapıyor

BİRİKİMDEN FAYDALANIYORLAR

Araştırmaya Türkiye ’den katılan ailelerin yüzde 91 ’i çocuklarının üniversite eğitimi masraflarını jurnal kazançlarından karşıladıklarını belirtirken, yalnızca yüzde 11 ’i kayıtlı bir birikim ya da yatırım hesabından karşıladıklarını açıklama ediyor.

Ebeveynlerin yüzde 68 ’i çocuklarının eğitimi için birikim yapmaya evvelden başlamış olmayı arzuluyor. Yüzde 62 ’si daha ahenkli ve daha fazla birikim yapmış olmayı, yüzde 24 ’ü çocuklarına para yönetimi hakkında eğitim vermiş olmayı diliyor.