Dünyanın en olağandışı köyleri

Dünyanın en tuhaf köyleri
Dünyanın en tuhaf köyleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aybüke SENGİR / email protected

Artan teknoloji, hızla artan şehirleşme ve gündelik koşuşturmalar nedeniyle daha ağırbaşlı, daha doğal yerlere olan özlemimiz her geçen gün birazcık daha artıyor. Meslek ve kent yaşamının stresinden uzaklaşmak isteyenlerin aklına da anında köylere kaçmak geliyor. Yalnız bu listemizdeki köyler birazcık garip… Çünkü her biri birbirinden acayip özellikler taşıyor. Mağaranın içine kurulandan tutun da bir vadinin iki yakasına sıralanmış taş evlerden oluşan yerlere değin işte dünyanın en acayip beş köyü!

ZHONGDONG KÖYÜ – ÇİN

Bu köy Çin ’de mağaranın içine sabit, film stüdyosunu aratmayan cinsten bir köy. Yıllardır bu şartlarda yaşayan köy halkı, bulundukları durumu normal karşılıyor. Çin ’in Guizhou eyaletinde yer alan Zhondong köyü halkı, yıllardır sıradan bir köyde yaşamlarını sürdürür gibi ineklerini sağıp, tarımla uğraşıyor. Hatta mağaranın içindeki okulda çocuklar eğitim de görüyorlar. Zhongdong köyü, deniz seviyesinden 1800 metre yükseklikte kalıyor. Taşıma ya da karayolu ile ulaşmaksa en az 1 saatinizi alıyor. Ulaşımın zor olması nedeniyle şuan köyde yalnız 100 birey yaşıyor.

Dünyanın en tuhaf köyleri

BU ŞARTLARDA YAŞAMAYA ALIŞIKLAR

Bir ara Çin hükümeti, Çin insanının mağara insanı olmadığını savunarak, köyde yer alan okulu kapatmıştı. Hemen köyde yaşamış çocuklar her gün iki saat uzaklıktaki merkez okula gitmek zorunda kalıyor. Köy halkının çektiği zorluklar sadece eğitim ve iletişim alanıyla da sınırlı kalmıyor tabii. Her hafta yiyecek, meşrubat, giyim, sağlık gibi masraflarını karşılayabilmek için 15 kilometre uzaklıktaki pazarlara alışveriş yapmaya gidiyorlar.

Dünyanın en tuhaf köyleri

Köyün içine çocukların eğlenebilmesi için bir basketbol potası bunuyor. Her şeye rağmen 100 kalmış köy halkı halinden memnun, önemli olan da bu yok mi zaten.

Dünyanın en tuhaf köyleri

PALANGAN KÖYÜ – İRAN

Burası İsfahan ’a yaklaşık 233 km uzaklıkta kalan bir köy. Halkına da Luriler deniyor. Luriler de İran ’da takriben 5 milyon civarında olduğu aşina Orta Asya ’dan gelmiş bir ırksa grup. Sar Agha Seyed ile Plaangan ’daki evler birbirlerine fazla benziyor. Aralarında tek ayrım Sar Agha Seyed ’deki evler kerpiçten, Palangan ’dakilerin de taştan olması.

Dünyanın en tuhaf köyleri

Bu masal gibi gözüken ikâmetgâh yeri Tahran ’ın 660 kilometre güneybatısında yer alan bir Kürt Köyü.  Bir vadinin iki yakasına sıralanmış taş evlerden oluşan bu köyde evler meridyen gibi defalarca sıralanmış haldeler. Bir evin çatısı öteki evin bahçesi olan bir mimari armoni var bu köyde. Köyün derhal yanından da Şirvan Nehri ’ne akan bir nehir var.

Dünyanın en tuhaf köyleri

YEMEN – HAİD AL-JAZİL KÖYÜ

Eğer Yüzüklerin Efendisi romanı veya filminden fırlamış bir şehir halkı arıyorsanız, Yemen’deki Had Al-Jazil’den daha iyisini bulamayacağınıza eminim. Kurak bir vadide bir kayanın üzerine kurulan bu kasaba, doğal bir film platosu olabilir ileride.

Dünyanın en tuhaf köyleri

SU BULMAK FAZLA ŞIDDET

Arabistan Yarımadası’nın güneyindeki Yemen’de hiçbir çay kalıcı yok. Yağışlı mevsimlerde akmaya başlıyor fakat kısa süre sonradan kuruyorlar. Denizden uzak yaşamış millet için hayatın tek kaynağı da bu kısa süreli akan sular. Haid Al-Jazil’in kurulma amacı da aynı doğrultuda. Yemen’in iç bölgelerinde arazi genellikle verimsiz çöllerden oluşuyor ve kaynaklar fazla sınırlı.

YARATICILIK KONUŞUYOR

Bu yüzden burada konut gerçekleştirmek, bir kasaba belirlemek birazcık yaratıcılık gerektiriyor. Had Al-Jazil’de bütün evler çamurdan yapı ediliyor ve ahşap tabanlara sahip. Evler çamurdan yapılmalarına karşın son derece dirençli, çünkü ayrıca yağışlı mevsime keza de derhal arkasından gelen fazla sıcaklara karşısında dimdik ayakta duruyorlar. Takriben 150 metrelik bir kaya üzerinde yükselmeleri de bütün bir film platosu görüntüsü veriyor.

Dünyanın en tuhaf köyleri

SİCİLYA – SAVOCA KÖYÜ

Sicilya ’nın doğu ucunda yer alan Savoca, Ortaçağ izlerini taşıyan bir köy. Eski taş evleri, güzel kiliseleri ve Akdeniz hissi yaşatan sokaklarıyla tarih kokan bir köy doğrusu. Sicilya ’yı ve bölge kültürünü en iyi yansıtan yerlerden biri olduğu için Coppola ’nın fazla hayranlık uyandıran Godfather II filmi de bu köyde çekilmişti.

Dünyanın en tuhaf köyleri

GODFATHER’IN RUHU

1600 kişinin yaşadığı bu köyde gürültü, araç kornasını geçi, insan sesi bile çeper zorlama duyuluyor. Zamanla genel çehresi bir arz değişmiş olsa da Godfather ’ın ruhu hala orada. Filmde kullanılan ahşap masa ve sandalyeler hala korunuyor. Filmin yönetmeni Copollo için bir anıt bile dikilmiş karşısına. Yeniden filmdeki nikah sahnesinin olduğu katedralde bar ile iki taraflı tepeler de birbirlerini seyrediyor. Eğer bu köyü gezmek isterseniz, barın bir köşesine oturup buzlu limonatanızı içip, kurabiyelerinizi yiyerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Dünyanın en tuhaf köyleri

İSPANYA – JUZCAR KÖYÜ

İspanya‘nın güneyinde, Endülüs Bölgesi ’nde bulunan Júzcar, yakın zamana değin kendi halinde bir köydü. 2011 yılında Şirinler filminin galasına ev sahipliği yapan köydeki tüm evlerin dış cepheleri maviye boyanınca köyün kaderi de değişti.

Dünyanın en tuhaf köyleri

Sony Pictures ’ın evleri eski haline döndürme teklifini kabul etmeyen köylüler Şirinler Köyü ’nü andıran evlerinde doğayla baş başa yaşıyor.

Dünyanın en tuhaf köyleri