Dünyanın en eski aşıkları müzede sergilenecek

Dünyanın en eski aşıkları müzede sergilenecek
Dünyanın en eski aşıkları müzede sergilenecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin’in Dargeçit ilçesinde, Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Korunması projesi zarfında yürütülen kurtarma kazılarında geçen sene bulunan, birbirine yüz yüze dönük halde sarılmış bir bayan ve bir erkeğe ait olan, dünyanın en eski aşıkları diye nitelenen iskeletler, incelemenin ardındaki Mardin Müzesi’nde sergilenecek.

İNSANA AİT İSKELETLER BULUNDU

Proje doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle bazı höyüklerde 1998 yılında başlatılan kurtarma kazıları sürüyor.

Bu kapsamda Dargeçit ilçesine tabi Ilısu köyündeki Boncuklu Tarla’da 2012 yılından bu yana devamlı kurtarma kazılarında, Neolitik çağdan Osmanlı dönemine kadar yerleşim görebilen Dicle Vadisi’nde Neolitik dönemden milattan önce 1000’lere kadarki döneme ait, konut tabanlarının altına, dizleri karınlarına çekik başlıca rahmindeki biçimde her yerde doğuş inancı ile gömülmüş 118 insana ait iskelet ile çok sayıda obje bulundu

HEYKELLER BİRBİRİNE SARILMIŞ HALDE

Bu iskeletlerden en dikkati çekeni ise geçen yıl bulunan milattan 8 bin 200 yıl öncesine ait dünyanın en eski aşıkları olarak nitelendirilen, birbirine yüz yüze dönük halde sarılmış bir bayan ve bir erkeğe ait iskelet oldu.

Bu iskeletlerin bulunduğu mezarda ise Neolitik dönemde yaşayan toplulukların geleneklerini betimleyen serpantin, kireçtaşı, klorit, kumtaşı, kemik, obsidiyen, fosfat, turkuaz, bakır, malakit ve öbür nehir taşları kullanılarak yapılan binlerce kolye, kemer ve kemer tokaları, kemik kakmalı süs eşyası, düğme, küpe ve öbür süs eşyaları gün yüzüne çıkarıldı.

Dünyanın en eski aşıkları müzede sergilenecek

DÜNYANIN ESKİ AŞIKLARI

Bugüne değin olduğu gibi kazı çalışmalarında son mezarda bulunan eserler de yapılan incelemelerin gerisinde Mardin Müzesi’nde teşhire sunuldu.

Mardin Müzesi’nde incelemesi süren dünyanın en eski aşıkları olduğu değerlendirilen çifte ait iskeletler de çalışmaların tamamlanmasının arkasında benzer müzede izlenime sunulacak.

Müzede bulunan çifte ilişkin fotoğrafın aşağıda, İtalya’da Valdarao’daki mezarlıkta ve Diyarbakır-Bismil Hakemi Use’de yer alan aşıklardan takriben 2 bin yıl daha eski olduğu bilgisi paylaşılırken, Dünyanın en eski aşıkları nitelendirmesi yapıldı.