Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu
Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Urartular’dan Osmanlı’ya birçok medeniyetin izlerini taşıyan, ülke ve bölgenin kültür turizmi açısından önemli bir destinasyonu olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.

210 dönümde kurulu Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki 8 bin 200 mezar taşı ve üzerilerindeki yazılar, kabartmalar ile oymalar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Dünyadaki üç “Kubbet-ül İslam” (İslamiyet’in kubbeleri) yerinden biri olan, Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve “Anadolu’nun tapusu” olarak bilinen Ahlat, bu özellikleriyle son zamanlarda turizm alanında önemli mesafe aldı.

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu

8 BİN 200 MEZAR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan, yaptığı açıklamada, Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda 8 bin 200 şahideli, sandukalı ve kurgan tarzında mezarların bulunduğunu söyledi.

“Gerçekten bunlar kabir yok, biz buna abide diyoruz. Göktürkler’de Orhun Kitabeleri’nden sonradan yazılı olan Türk İslam coğrafyası için en önemli eserler” diyen Gencan, şöyle devam etti:

“Burası Türk İslam coğrafyası için fazla kayda değer. 8 bin 200 mezarı barındırdığı için dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı. Dünyada 3 Kubbet-ül İslam merkezi var. Bunlardan biri de Ahlat ilçesidir. Burada çalışmalarımız son yıllarda özellikle Cumhurbaşkanımızın himayesine girmesiyle fazla daha hızlandı. Orada mezar odalarımız var. Onların restorasyonlarını yapıyoruz. aynı zamanda yer aşağı olan kırılmış ve dökülmüş mezar taşlarımızı ayağa kaldırıyoruz. Kırıkları birleştiriyoruz. Mezar taşlarında yosun temizliği ve çevre düzenlemesi çalışmalarımızı yapıyoruz. Her geçen gün o mezarlığı daha güzel ülkü getirip turizme kazandırmak için çalışmalarımız devam ediyor.”


“UNESCO’YA TEKLİFİMİZ OLACAK”

UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nın belli başlı listeye alınması için Bakanlığın himayesinde çalışmaların devam ettiğini bildiren Gencan, 2019 yılı için altyapı ve zorunlu dosyaları hazırlama çalışmalarının yürütüldüğünü anlattı.

Gencan, şunları dile getirdi:

“İnşallah UNESCO’ya asıl listeye alınması için teklifimiz olacak. Çünkü bu mükemmel bir eser. Dünyada bulunan Türk İslam mezarlığı olarak en büyüğü. 8 bin 200 mezarı bünyesinde barındırıyor. Bu büyüklükte bir alan değil. Burası her geçen gün turizme kazandırılıyor. aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşen Ahlat’ın Şehirsel Tasarımı biçiminde bir çalışmamız var. Bakanlığımız çok büyük takviye oluyor. Beraber Ahlat’ı hak ettiği yere ve o tarihi kimliğine kavuşturmaya çalışıyoruz. Böyle olunca özellikle o tarihi dokuyu bakmak isteyenler daha fazla gelmeye başladı.”

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu


İlçede çok sayıda tarihi eserin bulunduğuna ve Ahlat’ta tamamen Selçuklu mimarisinin başat olduğuna dikkati çeken Gencan, yatırım programına alınan eserlerin restitüsyon ve restorasyonu için Bakanlığın büyük takviye verdiğini belirterek, Gencan, “Bitlis’e gelen cümbür cemaat ilk olarak Ahlat’ı ve mezarlığı bakmak istiyor.” dedi.

“DUYGULANMAMAK MUHTEMEL YOK”

Ailesiyle Antalya’dan Ahlat’a gelen emekli hoca Niyazi Yenipazar, Selçuklu mezarlığından fazla etkilendiğini dile getirdi.

Okulların buraya seyahat düzenleyebileceğini vurgulayan Yenipazar, “Burayı gördüğünüzde tarihimiz açısından duygulanmamak muhtemel yok. Taşların üzerindeki işlemeler ahşapta bile yapılacak şeyler yok. O zamanki teknoloji ile bu baskı işlemeler taşın üstüne yapılmış. El emeği ve göz nuruyla insanların birbirlerine gösterdikleri saygıyı da ortaya koyuyor. Müthiş bir yer. İnsanların daha uzun vakit kalarak burada rehber eşliğinde gezmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı: Ahlat Selçuklu