Dünyanın En Büyük İnşaat Gemisi Çanakkale Boğazı’ndan Geçti

Dünyanın En Büyük İnşaat Gemisi Çanakkale Boğazı'ndan Geçti
Dünyanın En Büyük İnşaat Gemisi Çanakkale Boğazı'ndan Geçti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın derin sulardaki kısmını döşeme görevini üstlenen Pioneering Spirit gemisi, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaptı.

Marmara Denizi yönünden sabahtan saat 08.15’te boğaza giriş yapan, 382 metre badana, 125 metre genişliğe sahip, 403 bin 342 groston ağırlığındaki Malta bayraklı “Pioneering Spirit” 10.40’ta Çanakkale önlerine ulaştı. İspanya’nın Algeciras Limanı’na doğru seyreden dev gemiye, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait “Kurtarma-4”, “Kurtarma-9” ve “Kurtarma-10” römorkörleriyle “KEGM-9” isimli çabuk tahlisiye botu eşlik etti. Gemide tehlikesiz geçişin tamamlanması için de 5 kılavuz kaptan görev yaptı.

ÇANAKKALE BOĞAZI 7 SAAT KAPALI KALACAK

Çanakkale Boğazı, emniyet gerekçesiyle çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Geminin Ege Denizi’ne ulaşmasının arkasında trafiğe baştan açılacak boğaz, yaklaşık 7 saat kapalı kalacak. Geminin Türkiye’deki acente faaliyetlerini gerçekleştiren Polimar Shipping yetkilileri, Pioneering Spirit’in, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan “TürkAkımı” projesi dahilinde, Rusya’dan başlayan ve Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak doğal gaz boru hattı çalışmalarında atama yaptığını belirtti. Yetkililer, bölgedeki çalışmaların sorunsuz olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.

PİONEERİNG SPİRİT GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Dünyanın en büyük inşaat gemisi unvanına sahip gemi, geniş petrol ve doğal gaz platformlarının tek hamlede kaldırma yöntemiyle montajlanması ve sökülmesi ile fazla yüksek ağırlıktaki boru hatlarının döşenmesi için özel olarak tasarlandı. Tek seferde 2,5 Eyfel Kulesi ağırlığında platformları kaldırabilecek güce sahip gemide, 40 ülkeden 562 birey görev yapıyor. Geminin alıştırma esnasındaki bütün boyu ise 443 metreye çıkıyor.