Domatesin fiyatı neden bu kadar yükseldi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış koşullarından dolayı seraların yeterince ısıtılamadığını ve domatesin piyasada az olduğunu söyleyen, topraksız serada domates yetiştiren bir firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, tarla domatesi çıkana kadar fiyatların düşmesini beklemediğini söyledi.

Manisa jeotermal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, seracılık yapmak isteyenlerin yeni merkezi oldu. Manisa’nın Salihli ilçesi ve Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde topraksız tarımla domates üretimi yapan Bostan Tarım, jeotermal kaynakları kullanarak, jeotermal seracılıkta ilk 3 firma arasına girdi. Topraksız tarımla yıllık yaklaşık 10 bin ton domates üretimi yapan firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini anlattı.

SERACILIK JEOTERMAL BÖLGELERE KAYIYOR

Topraksız tarımla raf ömrü uzun, lezzetli ve istenilen domatesi yetiştirdiklerini kaydeden Mete, Türkiye’de de topraksız tarımın giderek arttığını anlattı. Mete, şöyle dedi:

“Türkiye’de seracılık Antalya bölgesiyle başlamıştır. Ama Antalya bölgesinde üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticiler, jeotermal seracılığın yapılabileceği, Türkiye’de jeotermal kaynakların fazla olduğu bölgelere yöneliyor. Jeotermal seralarda ısıtma maliyetini oldukça düşürüyor. Seracılık Antalya bölgesinden jeotermal kaynakların olduğu bölgeler kayıyor. Hem bölgenin ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine topraksız tarımla katkı sağlıyoruz.”

SERT GEÇEN KIŞ FİYATLARI YÜKSELTTİ

Son günlerde, zam şampiyonu olmasından dolayı gözlerin domatese çevrildiğini dile getiren firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, fiyatlardaki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını, sert geçen kışın etkisi olduğunu söyledi. Mete, “Domates fiyatlarının yüksek seyretmesi bizim elimizde olan bir şey değil. Tamamen iklimsel bir olay. Ocak ayında dünyada ve Türkiye’de soğukların fazla olmasından, ısıtmaların yetersiz kalmasından dolayı meyvelerde döllenme sayısı düşük kaldı. Arıların çalışmamasından dolayı, en az dört döllenmenin olmamasından biz ve dünyada rekabet halinde olduğumuz İspanya ile Hollanda’daki üreticiler de dahil domates piyasası yükseldi. Bizim açımızdan iyi oldu. En azında 4 aylık zararımızı önümüzdeki 1-2 ay içinde karşılamış olacağız. Şu anda bizden çıkış fiyatları 5 lira ile 5.30 lira civarında. Bu market raflarında tüketiciye ulaşınca 8-9-10 liraya çıkıyor” dedi.

“ŞU ANA KADAR PARA KAZANAMADIK”

Savaş Mete, maliyetlerin yükselmesinin etkisiyle domatesin kilosu 8-9 lira olunca dikkat çektiğini ancak üretici olarak para kazanmadıklarını belirterek, “Dolar piyasası yüksek. Biz hammaddeyi yurt dışından dolarla getiriyoruz. Doların yükseldiği dönemlerde bizim hammadde maliyetlerin oldukça yükseliyor. Ama dolar düştüğünde hammadde maliyetlerimiz düşmüyor” diye konuştu.

“TARLA DOMATESİ ÇIKINCA FİYATLAR DÜŞER”

Fiyatlarda hemen düşüş olmayacağını Balkan ülkelerine ihracatın devam ettiğini dile getiren Savaş Mete, tarla domatesi çıkınca fiyatlarda esneme olacağını belirtti. Mete, “Domatesin en fazla tüketildiği dönemdeyiz. Üretimin az olması dolayısıyla fiyatları aşağı çekilmeyecek. Domates tüketimi diğer ülkelerde de artıyor. Balkan ülkelerine ihracatımız devam ediyor. İhracatın devam etmesiyle fiyatların çok fazla düşeceği kanaatinde değilim. Fiyatlar temmuz ayında yerli domatesin çıktığı dönemde düşecektir. Topraklı tarım yapan çiftçiler domatesini çıkarttığında domatesin fiyatı biraz daha aşağı gelecektir” dedi.

“RUSYA’YA BİZİM DOMATESİMİZ GİRİYOR”

Mart ayında Avrupa ülkelerinin domates ihracatını sınırlandırmaya başladığını kaydeden Mete, Ukrayna, Moldovya, Belarus’a ihracat yapıyoruz. Rusya ‘ihracat kapısını açmıyoruz’ dese de bizim domatesimizden başka domates girmiyor Rusya’ya. Belarus üzerinden değişik yollarla gönderiliyor” diye konuştu.