Dolar Niçin 5 TL’nin Altına Düşmüyor? İşte Nedeni

Dolar Niçin 5 TL'nin Altına Düşmüyor? İşte Nedeni
Dolar Niçin 5 TL'nin Altına Düşmüyor? İşte Nedeni
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vatandaşın dolar ve aşağıda ‘ucuzken al pahalıyken sat’ stratejisi bu sıralar kesintisiz düşmesine karşın dolarda kendini gösteriyor. Dolar kurunun 7,20’ye çıkmasının peşinde 8 milyar dolarlık satış yaparak kurun yönünü aşağı çevirmesinde etkin olan hakiki kişiler yani vatandaş 31 Aralık’tan daha sonra ise dolar toplamaya başladı.

Hakiki şahısların döviz mevduatı (DTH) 91,6 milyar dolarken 31 Haziran’da 83,6 milyar dolara gerilemişti. O günden daha sonra doları ucuz bulan yurttaş sürekli döviz alıp mevduat yapmaya başladı ve dolar mevduatını 6,1 milyar dolar artırdı ve 89,8 milyar dolara çıkardı.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine tarafından, Hafta bazında bakıldığında vatandaşın döviz mevduatı 5 Ekim haftası hariç her ay 500 milyon ile 1,3 milyar dolar arasında yükseldi. En büyük büyüme Eylül ayının birincil haftasında 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşen vatandaşın Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) son olarak 9-16 Kasım haftasında 896 milyon dolar tırmandı.

ŞİRKETLER SAKIN DAVRANDI

Merkez Bankası’nın açıkladığı rakamlara göre döviz borçlusu şirketler ise benzer dönemde dolar ve euro mevduata karşı daha temkinli yaklaştı.

Şirketlerin döviz mevduatı 66,3 milyar dolarken bu miktar 16 Kasım’da 67,7 milyar dolar oldu. Yani ama 1,4 milyar dolar yükseldi. 31 Ağustos öncesinde ise döviz kurunun irtifa yaptığı zamanda şirketlerin döviz mevduatı 70 milyar doları bulmuştu. Yani zirveden itibaren yurttaş ile birlikte yaklaşık 4 milyar dolarlık mevduat bozan şirketler daha sonra bunun 1,3 milyarını yerine koydu. Bu da kur üzerinde önemli bir etki yapmadı.

2,80’DEN TOPLAMIŞLARDI

Toplamda ise vatandaşın ucuz bulduğu için yani artık dip yaptığı beklentisi ile döviz alıp mevduat yapan vatandaşın bu tavrı ile toplamda döviz mevduatı 31 Ağustos’tan 16 Kasım’a kadar 7,5 milyar dolar arttı. 157,5 milyar dolara ulaşan toplam DTH miktarı 29 Nisan 2016’da 166,4 milyar dolar ile en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Şahısların döviz mevduatı ise 103,9 milyar dolar ile irtifa noktasına tekrar aynı tarihte ulaşmıştı. Bu tarihte dolar kurunun 2,80’e kadar gerilediği uyarı çekiyor. 31 Ağustos’ta ise 6,54 ile zirve noktasına yakın olan kur ardından aşağıda gelmeye başlamıştı. hemen yükseklik noktalarına göre vatandaşın döviz mevduatı 14 milyar dolar toplamda ise 9 milyar dolar daha düşük düzeyde bulunuyor. Çünkü o günden beri şirketlerin döviz mevduatı 5,1 milyar dolar daha artı.