Doğum gününde ’Akla Yatkın Hap Kullanımı ’ etkinliği

Doğum gününde  ’Akla Yatkın Hap Kullanımı ’ etkinliği
Doğum gününde ’Akla Yatkın Hap Kullanımı ’ etkinliği
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzenlenen etkinlikte kesilen doğum günü pastasının üstünde ’Rasyonel Ilaç Kullanımı ’ projesinin logosu yer aldı.

’Mantıklı Ilaç Kullanımı ’ etkinlikleri zarfında toplumsal mesaj verilebilecek, gaye kitleyi oluşturan topluluk ortamlar değerlendiriliyor. Rize Merkez Reşadiye Mahallesi 106 evlerin bahçesinde düzenlenen toplu doğum günü organizasyonu ile çocuklara ve ailelerine ’Akılcı Hap Kullanımı ’ hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sağlık Müdürü Mustafa Yığın, ’Mantıklı Ilaç Kullanımı ’ kapsamında düzenlenen bu faaliyetlerde vatandaşların ilaçları dürüst, zamanında ve yerinde dozda kullanmalarının sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Ülkede olduğu gibi ilde de maksimum reçetelenen ilacın antibiyotikler olduğu görülmekte ve yazılan her üç reçetenin birinde antibiyotik bulunmakta olduğunu söyleyen Yığın, “Avrupa ülkelerinde koroner ilaçlar ilk sırayı alırken ülkemizde ise maalesef antibiyotikler birincil sıradaki yerini korumaktadır. Gerek Bakanlığımız gerekse il düzeyinde yapılan araştırmalar sonuç vermeye başlamış ve antibiyotik başvuru oranlarının düşmeye başladığı görülmektedir. Kesinlikle ancak antibiyotikler kullanılması gerektiğinde ve doktor yerinde gördüğünde kullanılacaktır. Kış aylarında görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 85 ’inin sebebi virüslerdir. Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlarda antibiyotik uygulamak hiçbir fayda sağlamamakta tedaviye katkısı olmamaktadır. Hatta zararlı olabilmektedir. Her hastaya antibiyotik kullanılmayacağı gibi her antibiyotik de her hastaya kullanılmamalıdır. Akılcı ilaç kullanımı tüm ilaçları kapsayan bir terim olsa da ülkemizde ve dünyada hedeflenen ilk grubu antibiyotikler oluşturmaktadır” dedi.