Doğu Karadeniz’in turizm gözdesi: Sümela

Doğu Karadeniz'in turizm gözdesi: Sümela
Doğu Karadeniz'in turizm gözdesi: Sümela
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın eteğinde sarp ve sarp kayalık alana kurulu Sümela Manastırı, misafirlerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor.

UNESCO’NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

UNESCO Dünya Servet Geçici Listesi’ne 2000 yılında alınan tarihi Sümela Manastırı, restorasyon ve kaya ıslahı çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalı olmasına karşın yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

SEYİR TERASINDAN SÜMELA’YA BAKIŞ

Yöreye gelen turistler, Sümela Manastırı’nın patika yolunda bulunan Avuç Içi Varvara Manastırı’nı gezerken ayrıca Sümela’nın üç boyutlu tanıtımını izleyebiliyor keza de bahçesindeki seyir terası sayesinde Sümela Manastırı’nı farklı açıdan görebiliyor.

Doğu Karadeniz'in turizm gözdesi: Sümela

YÖRESEL LEZZETLER

Bölgenin tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürüne özgü kazaziye ve telkari ürünlerinin sergilendiği Sümela çevresinde turistler, balık ve köfte ağırlıklı mutfağın yanı sıra darı ekmeği, yoğurt ve tereyağı gibi bölgesel lezzetleri de tatma fırsatı buluyor.

Sümela Manastırı’na kolay ulaşım için yapılacak teleferikle keza trafik sorununun çözülmesi ayrıca de turistlere ayrı bir gezinti imkanı sunulması planlanıyor.

“TURİSTLERİN SÜMELA’DA DAHA FAZLA SÜRE GEÇİRMELERİNİ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Sümela Manastırı’nın defalarca yerli ve yabancı turistlerden alaka gördüğünü, bu ilginin ziyarete kapalı olmasına karşın sürdüğünü söyledi. Ayvazoğlu, şöyle devam etti;

“300 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLAMIŞ DURUMDAYIZ”

Manastıra gelen ziyaretçi sayısına da değinen Ayvazoğlu, “Sümela Manastırı restorasyona kapalı olmadığı dönemde yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı. Bunun takriben 100 bini yabancılardan oluşmaktaydı. Biz 2018 yılı itibarıyla 8 aya baktığımızda şu an takriben 300 bin civarında ziyaretçiyi ağırlamış durumdayız. Ziyaretçilerimizin takriben 100 binini yeniden yabancı turistler oluşturmakta.” diye konuştu.

Doğu Karadeniz'in turizm gözdesi: Sümela

Ayvazoğlu, kısa zaman içeresinde manastırdaki tadilatı tamamlayıp daha önce içeresine girildiği halde gezilemeyen böylece çok noktaya da ziyaretçileri ulaştırmak ve turistlerin Sümela’da daha fazla süre geçirmelerini temin etmek istediklerini sözlerine ekledi.