Diyabetik ayak hastalığı

Diyabetik ayak hastalığı
Diyabetik ayak hastalığı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeker Hastalığı hastalarının hastaneye ilk kullanım nedenleri aralarında ayağında açılan yaralar yani diyabetik but hastalığı gelmektedir. Birçok zaman diyabet hastaları ayaklarında açılan bu yaraları anında fark edemez. Maalesef ama diyabetik bacak yaklaşık her 4 şeker hastalığı hastasından 1’inin de görülmektedir. Diyabetik ayağın tedavisi yapılmadığında pek fazla sıhhat sorununa niçin olabilir.

Diyabetik bir hastanın ayağında enfeksiyon oluştuğunda ya da bere açıldığında bu yarayı ‘ufak, kendiliğinden kapanır’ demeksizin, süre kaybetmeden bir uzmana kullanmak durum. Zira diyabetik hastaların gerek üçgenin taban olmayan kenarı yapıları gerekse bağışıklık sistemleri kuvvetsiz olduğundan, sıradan şartlarda enfeksiyon oluşturmayacak kadar çelimsiz bir bakteri baş edilmesi zorlama ve uzun bir enfeksiyona yol açabiliyor. Acıbadem Altunizade Yara Bakım Servisi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Özker “Bunun yanı sıra, enfeksiyon dönemlerinde diyabetik hastaların kan şeker düzenlenmeleri de normalden daha zorlama ayla kazanç. Düzensiz kan şekeri de bu savaşta, savaşçı hücrelerin görevlerini yapamamalarına yol açar ve cisim savunması tamamen zayıflar. Bir enfeksiyon halinde bu hastalar mutlaka hekime başvurmalı, yatak istirahati almalı, yaralarının üstüne basmamalarını sağlayacak özel gereçler kullanmalı, yara ve kandan örnekler alındıktan sonra vakit kaybetmeden geniş etkin antibiyotikler başlanmalıdır” diyor.

Diyabetik etap yarası neden olur?

Şeker hastalığının uzun sürmesinden dolayı ortaya meydana çıkan kronik yaraya diyabetik but yarası denir. Diyabetik ayak yarasının esas nedeni, diyabettir. Hem sinirlerin ve damarların etkilenmesi sonucunda da görülür. şeker hastalığı vücudun sahiden bir fazla bölgesini negatif yönde etkiler oysa bu etki ayaklarda daha sık görülmektedir.

– Nis ve motor sinirlerinin şeker hastalığından etkilenmesi sonucunda nöropati oluşur. Bu durumda diyabetik but yarası meydana gelir. diyabet bununla beraber el ve ayaklardaki ter ve yağ bezlerinin sinirlerini de negatif yönde etkiler. Buna bağlı olarak cilt kurur ve mikroplar daha fazla çoğalır. Böylece yara oluşumuna elverişli bir zemin ortaya çıkar.

Diyabetik but yarasının belirtileri

Diyabetik üçgenin taban olmayan kenarı yarası belirtileri, genellikle ayağın baskıya maruz kaldığı bölgelerde olur. Bu belirtiler; parmakların su toplaması, mantar enfeksiyonu, topuğun ağrıması, tırnakta batma, nasır ve ülser oluşumu, yürüme sırasında sızı, deride iltihap vb.

Doç. Dr. Halit Yerebakan

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.