Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ‘ABD sorunları çözmek istemiyor’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'ABD sorunları çözmek istemiyor'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'ABD sorunları çözmek istemiyor'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Dacic ile Antalya ’nıın Belek bölgesindeki bir otelde ikili mülâkat gerçekleştirdi. Görüşmenin ardındaki Bakan Çavuşoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dacic, Sırbistan ’ın Antalya Fahri Konsolosluğunun açılışını Vali Münir Karaloğlu, Sırbistan ’ın Antalya Fahri Konsolosu turizmci meslek adamı Fikret Öztürk ile birlikte yaptı. İki bakan, Fikret Öztürk ’e plaket takdim etti.

Açılışın arkasından Çavuşoğlu ve Dacic, iki taraflı basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasında geldiği seviyenin muhteşem olduğunu söyledi. Dostluğun yanına idareli ilişkiler her geçen daha da güçlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, “İkili ticaret hacmimiz 1 milyar dolara yaklaştı. 3 milyar dolarlık hedefimiz var. Türk meslek adamlarının Sırbistan’daki yatırımları artıyor. Sırbistan’a Bosna Hersek ve Makedonya’dan gidenleri saymazsak Türkler birinci sırada yer alıyor” dedi.

“Vazgeçilecek bir süreç yok”

Münbiç konusunda da açıklamalarda yer alan Çavuşoğlu, “Şu belli başlı dek askeri alandaki sürdürülen çalışmalarda herhangi bir aksama yok. Münbiç yol haritası, önce buradan YPG’nin çekilmesi ve daha sonra buranın istikrara kavuşmasını öngörüyoruz. Bu konularda Türkiye ve ABD birlikte karar verecek. Bugüne dek ayrı olarak devriyeler gezdi. Bu süreçte de birlikte devriyelerin gezmesi için eğitim çalışmaları yapıldı. sonradan YPG’nin çekilmesi ve Münbiç’in güvenliği konusunda tercihlerin alınması. Bunlar yapılırken de lokal halktan keza Münbiç’in güvenliğini tesis edecek kişilerin belirlenmesi keza de bölgeyi yönetecek şahısların belirlemesi. Münbiç bittikten sonradan Fırat’ın doğusundaki diğer alanlara bu plan işletilecek. Vardığımız mutabakat budur. Şu asıl kadar birkaç jurnal takvimde gecikmeler olsa da işlem devam ediyor. Karşılıklı devriye dönemine geçiliyor. F-35 konusunda yönetim 90 gün içinde bir rapor yazacak. Bu vakit içerisinde hiçbir teslim olmayacak. Ilk uçaklar teslim edilmişti. F-35’in bir ortağıyız. Fazla cepheli bir proje. Türkiye’de de üretim yapılıyor. Ben istedim olmadı ya da Türkiye çekilsin diye bir tarafın vazgeçebileceği bir süreç değil. Türkiye de durup dururken çıkacağım demesi de kolay yok” ifadelerini kullandı.

“ABD sorunları çözmek istemiyor”

Sorunların çözülmesi konusunda bugüne kadar diplomasi ve aralıksız sorunların çözümünde önerilerde bulunduğunu bildiren Çavuşoğlu, “Sorunlar olabilir. Sorunun çözülmesi konusunda kafa yoracaksınız, mücadele sarf edeceksiniz. Beraber, iki taraflı veya benzer anda hangi adımlar atılabilir bunlar konuşulur. Biz her zaman bu teşebbüs içinde olduk. Lakin ABD daha çok korkutma dili, ara ara bu konularda birlikte çalıştık. Toplantılar yapıldı, heyetler gitti geldi. Lakin bu toplantılardan sonradan ya da ortasında bir bakıyoruz öbür bir tanımlama, korkutma dili, dayatma anlayışı. Biz buna karşıyız. Bu teşebbüs ile bir yere varamayız. Hukuk var, her ülkenin yargısı var, iç hukuk yolları var, diğer taraftan milletlerarası hukuk ve sözleşmeler var. Bütün sorunlar bu çerçevede çözülebilir, lakin dayatma ve tehdit ile yok. Pek görüyor ancak ABD bu sorunları çözmek istemiyor. Kendi iç siyasi kaygılarınız ile hareket ediyorsunuz. Kendi seçimlerinize bunu araç gereç haline getiriyorsunuz. Bunu seçime değin uzatmak istiyorsunuz. Bu dek yapıcı yaklaşıma karşısında sergilen tutumu izah etmek olası yok. Kendi aralarında farklı direktifler geliyor. Kendi içişleri denilebilir lakin bizi ilgilendirdiği için bu konularda yorum yapmak hakkımız var. Orada bir karışıklık var. Aynı kurum içinde bile öbür tutumlar var. ABD bu sorunları çözmek istemiyor. Seçimlerde bu konuları malzeme gerçekleştirmek istiyor. Bizim ABD halkı ile problemimiz değil, ABD halkı da bu gerçekleri görmeye başladı. ABD halkı bunun cevabını verecek” diye konuştu.

Diplomatik ilişkilerin 140. yılı kutlanacak

Dacic ise Bakan Çavuşoğlu ile Antalya ’da ülkesinin fahri konsolosluğunu açmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Fahri konsolosluğunun Antalya ve bölgesini ziyaret eden Sırbistanlı turistlerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verebileceğini dile getire Dacic, “Bizim için Antalya ’da konsolosluk açılması bu önemliydi. Bu konsolosluğun 7 yıldızlı olması bizim için daha da sevindiricidir. Bu bence en değerli fahri konsolosluğumuz olacaktır. Değerli dostum, kardeşim, meslektaşın Mevlüt Çavuşoğlu ’nun da buralı olması benim için de sevindirici bir noktadır. Bu ilişkilerimizi daha da geliştirecektir” diye konuştu.

İki ülke ilişkilerinin geçmişe dayandığını anımsatan Dacic, “Seneye diplomatik ilişkilerin 140. yılını kutlayacağız. İlişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Son zamanlarda karşılıklı fazla ziyaretler yapıldı. Her iki ülkede yapılan toplantılar ilişkilerin gelişmesine katkı sağladı. Bu durumda misal gösterilecek bir ilişkidir. Fazla uzun süre birlikte yaşadık, ikili ilişkilerimiz var. Idareli ilişkiler iyi yolda. 540 milyon Avro ’luk birincil altı ayda ticaret hacmi gerçekleşti. 1 milyar doları yakalayacağız, seneye daha yüksek olacak” şeklinde konuştu.

“Sırbistan’da yer alamayacaklar”

İki ülkenin tarihten gelen ortak bir kültürü olduğuna dikkat çeken Dacic, “İki ülkenin insanların müşterek yaşamı fazla önemlidir. Buradan bir mesaj tahsis etmek istiyorum, Sırbistan, Türk halkının kararlarına hürmet duyuyor. Bilindiği gibi 15 Temmuz darbe girişiminde biz Erdoğan ’ın durumunun ne olacağını beklemeden ilk anda kınadık. Bir kez daha söylemek istiyorum, hiçbir zaman Türkiye karşı çalışacak bir koalisyon içinde yer almadık. Biz hiçbir vakit Türkiye ’ye karşısında uğraşanların yeri olmayacaktır. O millet bizim ülkemizde yer bulamayacaktır” dedi.

Çavuşoğlu’ndan Dacic’e Beşiktaş forması

Sırbistan ’a geçen yıl 99 bin Türk turistin geldiğini aktaran Dacic, “Bu büyük bir sayıdır. Geçen yıl 140 bin Sırbistanlı Türkiye’yi ziyarete etti. Vizelerin olmaması ilişkilerin iyi olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Dacic, siyasi, idareli, spor kültürel alanda ilişkilerin daha gelişmesi için çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Beşiktaş ’un UEFA Avrupa Lig ’i play-off turunda Sırbistan ’ın Partizan takımıyla eşleşmesinden nedeniyle Çavuşoğlu, Dacic ’e Beşiktaş forması armağan etti.  

İsa Akar – Sabri Çağlar