Dil kanserinin belirtileri

Dil kanserinin belirtileri
Dil kanserinin belirtileri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dilde iyileşmeyen yaraların mutlaka önemsenmesi gerektiğini, dil kanserinin akla gelmemesi sonucu tanıda gecikmeler yaşanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Melih Güven Güvenç, “Dil kanserinin belirli tanısı dil üzerindeki yaradan biyopsi yapılarak yani parça alınarak laf konusu parçanın patolojik incelemesi ile koyulur. Kanserin yaygınlığının tespit edilmesinde ise manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve PET tetkiklerinden yararlanılabilir” diyor. Prof. Dr. Melih Güven Güvenç, dil kanserinde 5 manâlı belirtiyi anlattı, manâlı uyarılar ve önerilerde bulundu.

dilde çıkan yara

Dilde meydana çıkan yaralar

Dil üzerinde çıkan yaralar, dil kanserinin en önemli belirtisi. Dil kanserleri en çok dilin özgür kenarlarından kaynaklansa da dilin her yerinde ortaya çıkabilir. Kolay aftlar, başlıca günler içerisinde gerileyip iyileşirken, uzun süreli aftlara fazla dikkat edilmeli. Eğer dilinizin üstünde kenarları düzensiz, ülserleşmiş bir yara çıkmışsa ve söz konusu bere haftalar hatta aylar her tarafında gerilemiyor, aksine daha da büyüyorsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurun. Bitkiler mukozanın altından ilerleyerek dilde olağandışı bir sertlik de yapabilir. böylece dilinizdeki olası bir sertliği de önemseyin.

boyunda şişlik

Boyunda şişkinlik

Ur, boyundaki lenf bezlerine sıçradığında bir şişliğe sebep olabilir. Boynun aynı bölgesinde, haftalar, aylar içinde artan bir şekilde gelişen, küçülme göstermeyen, sert, çevre dokulara yapıştığı için hareket kabiliyetini yitirmiş şişliklere dikkat edin; çünkü kanser açısından değişkenlik oluşturur.

konuşmada değişiklik

Konuşmada değişim

Dil kanseri dilde hareket bozukluğuna yol açabilir. Dilini ağzında rahatça döndürememeye başlayan hastanın konuşmasında değişiklikler ortaya çıkabilir.

dilde ağrı

Dilde ağrı ve kanama

Dil kanserleri dilde ağrıya yol açabilirken, daha da ilerlediğinde dildeki yaradan kanamalara sebep olabiliyor. İlerlemiş tümörlerde şiddetli ağrı kulaklara değin vurabilir.

ağız kokusu

Ağız kokusu

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Melih Güven Güvenç “Tümörün ilerlemesiyle birlikte ‘nekrotik doku’ olarak adlandırılan ölü dokular ve ağız hijyeninin bozulmasıyla ağızda kötü bir koku ortaya çıkabilmektedir” diyor.