Devletten Meslek Hazırlamak İsteyen Gençlere 8 Bin 402 TL Maddesel Takviye

Devletten Meslek Hazırlamak İsteyen Gençlere 8 Bin 402 TL Maddesel Takviye
Devletten Meslek Hazırlamak İsteyen Gençlere 8 Bin 402 TL Maddesel Takviye
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni yayımlanan SGK genelgesine tarafından meslek koymak isteyen gençlerin bir takvim sigorta primlerini devlet ödeyecek. Bu da takvim 8 bin 402 liralık takviye anlamına geliyor.

IŞ KURAN GENÇLERİN BAĞ-KUR PRİMİNİ DEVLET YATIRACAK

Idareli hayatın canlanması ve girişimciliğin artması için hükümetin teşvikleri artıyor. Son olarak 7143 sayılı Torba Kanun ile gençler için fazla kayda değer teşvik uygulamaları hayata geçirildi. Bu yasayla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da bir genelge yayımlayarak detayları açıkladı. Buna kadar, iş kuran 18-29 yaş arası gençlerin tüm Senet-Kur primlerini devlet karşılıyor.

TOPLAMDA 8 BİN 402 LİRA DESTEK VE 3 YIL ÖDENTI MUAFİYETİ

Bu da takvim 8 bin 402 liralık yardım anlamına geliyor. Ayrıca 3 takvim ücret muafiyeti de bulunuyor. SGK’nın genelgesinde teşvik uygulaması örneklerle anlatıldı.

KOŞULLAR NELER?

Genç girişimcilerde mükellefiyet açılış tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran ve 29 yaşını doldurmayanlar teşvikten yararlanacak. 4B’li yani Bono-Kur’lu sayılan girişimci gençler ile normal ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir karşılıklı söz konusu teşvikten yararlandırılacak.

1- İşe başlama bildiriminin kanuni süresi içinde verilmiş olması gerekiyor. Geriye Doğru dönük tescil işlemi yapılması halinde ücret kaydının başladığı tarih itibarıyla teşvikten yararlanılacak.

Örnek: 01/07/2018 tarihinde kırtasiye işletmeciliği faaliyetine başlayan ve prim teşvikinden faydalanma şartlarının tamamını taşıyan sigortalı (A)’nın, kuruma bildirimi vergi dairesince 5 ay daha sonra yapılmıştır. Buna tarafından, sigortalı (A), 01/07/2018 tarihinden itibaren prim teşvikinden yararlanacaktır.

2- Teşvikten yararlanacak gencin kendi işinde bilfiil çalışması ya da işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

ORTAKLAR ARASINDA EN GENÇ OLANI YARARLANABİLİR

3- Faaliyetin normal ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde, yalnızca bir ortak, bu ortaklar arasından da en genç olanı faydalanabiliyor.

Ortaklardan herhangi birinin özendirme şartlarını taşımaması halinde, öteki ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamıyor.

4- Ölüm sebebiyle faaliyetin benzeşen ve çocuklar göre devralınması hâli hariç elde etmek üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin benzeyen ya da üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ya da kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekiyor.

5- Sigortalının ücret mükellefiyet başlangıç tarihi ve sigortalılık tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması gerekiyor.

3 YIL AIDAT MUAFİYETİ VAR

29 yaşını doldurmamış, ilk defa işletme açacak olan yeni girişimciler için prim desteğinin dışarıda 3 yıllık ödenti muafiyeti de var. Bu kapsamda gençler 3 ücret yılı her tarafında kazançlarının 75 bin liralık kısmı için kazanç vergisi ödemeyecek.