Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli’ni Açıkladı

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni Açıkladı
Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli'ni Açıkladı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dövizdeki ciddi hareketlilik sürerken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli’ni anlatmak için kameraların karşısına geçti.

Kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik programlar hazırladıklarını dile getiren Bakan Albayrak şunları söyledi:

“YENİ DÖNEMİN YENİ ANLAYIŞI OLACAK”

Cumhuriyet tarihimizde birincil defa yeni bir sistem değişikliği sonrası Türkiye için yeni bir süreç başlattık. Yeni bir ekonomik yaklaşımının olacağını paylaşacağımızı bir fazla ortamda ifade ettik.

Türkiye son 16 yıllık AK Parti döneminde hesaplı olarak bir üstteki lige çıktı çok başarılı bir işlem ortaya koydu

Yeni dönemin yeni idareli anlayışı olacak. Natürel benim için çok heyecan verici bir gün. Yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir buluşma.

“AHLAKLI, LİYAKATLİ BİR SİSTEM”

Bütün kurumlarıyla, ayrıntılı stratejileriyle daha çabuk enerjik strateji ve politikalarıyla hedeflerine yürüyen bir süreci yaşayacağız. Kısa, çok kısa, orta ve uzun vadeli nasıl bir vizyonla ilerleyeceğimizi paylaşacağımız bir görüşme.

Gerek para, lüzum maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir arada içeren idare kademesiyle fazla daha etkin ve kuvvetli bir bakanlık olacak.

Birincil günden beri yaptığımız attığımız adımlarla ve hesaplı vizyonumuzla birlikte ve sislerle birlikte yolumuza devam edeceğiz. Bütün paydaşlar üzerinde milli ve milletlerarası bütün paydaşların da içinde olduğu her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacak.

“ISIM ARIYORUZ”

Eylül ayında açıklayacağımız OVP (Güzel bir ad arıyoruz), bu programın detayları fazla hızlı bir şekilde ortaya çıkacak. En önemli adımlardan bir parça başına istikrarlı bir girişim olması. Yeni model olarak ortaya meydana çıkan bu bakanlığın koordinasyonunda çok daha kararlı ve kuvvetli emin adımlarla yeni bir dönem başlayacak. Türkiye bir üst lige çıkmak zorundaysa bazı şeyleri değiştirmesi lazım.

Her gün yeni dinamiklerin şekillendiği bir süreçten geçiyoruz Bu manada fazla daha sağlam bir temeli olacak. Bir öteki ayağı sürdürülebilir olacak. Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn ettiğimiz bu sistemin sürdürülebilir olması lüzumlu. Bir sektöre, bir kişiye dayalı, hayır. En önemlisi iştirakçi olacak. 81 milyon Türkiye büyük bir hedefe kitlenmişken 81 milyon katılımcı olacak. Mesele stratejik bir akılla yaklaşmaktan geçiyor

Belirlediğimiz yol haritasını zinde prensipler üstüne inşa edip bunun kişilere değil, sistem üzerine oturtulduğunu ortaya koyduğumuz süre hiç savrulmadan yoluna devam edecek. Ekonomimizin bütün sınamalardan etkilenmeden ortaya çıkacak enerjik temeller üstüne inşa edilmesi lüzumlu.

Prensiplerimiz;

Bütün piyasa paydaşlarıyla daha etkin bir irtibat ve güvene dayalı işlem. Daimi ve güçlü yapı kurma noktasında bunlar olmazsa olmaz

Değişime etap uydurma, hatta değişimde öncü rol üstlenmek, olmazsa olmaz…

Piyasa ve kuram çerçevesinde baktığımızda realist politikaların seçilmesi.

“ETKIN BİR IŞLEM ORTAYA KOYACAĞIZ”

Spekülasyonların ekonomimize etki etmesine izin vermeyip bilhassa bilgi güvenliği, çünkü ekonomin temeli veriye dayanıyor, fazla daha etkin bir süreç ortaya koyacağız.

Bilhassa Türk Lirası’nın güvenini arttırmak. Hele de küresel sınamalardan geçtiğimiz bu günlerde… Türkiye olarak son 15 senede fazla daha etkili çok daha önemli bir işlem ortaya koyduk

Para politikalarının tam bağımsızlığını karşılamak. Ilk geldiğimiz günden beri para politikaları üzerinde Merkez Bankası üstünde olası epeyce konuşmamaya çaba ettim. Buradaki özelliklle para politkalarının bütün bağımsızlığı defalarca olması gerekir

Para politikalarının bütün bağımsızlığı sağlanacak, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı kritik esastır.

“CIDDI BİR DİSİPLİN OLACAK”

Bilhassa bankacılık kesimi başta olmak üzere parasal sektörün enerjik yapısının korunması ve yapısında da parasal istikrarın önceliklerimizdendir.

Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık, tasarrufu sene sonu rakamlarında göreceksiniz.

Bütçe dengesinin ciddi bir disiplinle kaliteli bir mutasyon ortaya koymasını sağlayacağız. Yalnızca özelleştirmeyle tek seferlik gelirlerle şunlarla bunlarla yok sürdürülebilir, öncelikle söylediğim gibi ekonominin bütün paydaşlarıyla bu süreci ortaya koyacağız.

Yapı reformlar konusunda acilen bakanlıkta çok yoğun bir çalışma yürüten ekibimizin Meclis açılır açılmaz seri bir şekilde hayata geçireceği bir süreç olacak. Yapı dönüşümle bu hesaplı modelde ayakta kalacağız. Yeni ekonomik yaklaşımımızın genel bir mimarisi var.

Ekonomik dengelenme dediğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Fazla daha etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz, 2018-2019 yılı içinde gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz birinci fazını ortaya koyacağımız bir işlem yaşayacağız

“CARİ AÇIK DÜŞÜRÜLECEK”

2018-2019 yılında birinci fazı bitirip sürdürülebilir sağlıklı çoğaltma dediğimiz ikinci faza geçeceğiz. Daha adil bir paylaşım politikalarıyla üçüncü faza taşıyacağız.

Her başlıkta öbür politikalar eşgüdümlü şekilde birbirini destekleyecek. Bunun aşağı ekonomik dengelemeyi sağlamak için enflasyonla kuvvetli uğraş. İkinci adım finansal disiplin üzerinde fazla daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Üçüncüsü cari açığın düşürülmesi.

Güven ortamnın iyileştirilmesi için gerekli tüm adımlar atılacak. Anapara piyasalarını derinleştirecek fazla manâlı 1-1.5 yıl olacak. Kamuda borçlanmalardaki kaynak çeşitliliği sağlanacak

Tasarruf ve verimlilik artırılacak. Bakanlıklara tasarruf tedbirleri başladık sene sonunda rakamları göreceksiniz.

Enflasyon mu çoğaltma mi? Hem enflasyonla uğraş ayrıca de dinç artma. Türkiye zaten imal ötesinde nüfusuyla artan bir ülke. Imal odaklı büyümeyi destekleyerek büyümeyi de sağlam dönüştürürse Türkiye’yi kimse tutamaz

Eş güdüm içerisinde yürüteceğimzi bu yaklaşma sürecini stratejik artış alanlarını tespit ederek ortaya koyacağız. Bu dönemki OVP eskisi gibi olmayacak. Her bir bakanlığın performansının ve bu değişim için mesuliyet ve siklet olarak belirlenen hedeflerin peşine düşüp takip edildiği fazla etkin bir program olacak

Ücret sistemi noktasında maliyede çok kuvvetli yeni bir değişim süreci başlayacak. Bu değişimi aynı çabucak koşmayı kasıt gören ekiple birlikte bu değişimi fazla daha etkili bir şekilde oraya koyacak. Tüm bu planın tamammı 81 milyonu üreten Türkiye’ye dönüştürmek en büyük motivasyonumuz olacak.

Daha adeletli paylaşım. Bir üst lige çıkmak için toplumun tabanına 81 milyona daha adaletli bir paylaşım olmalı. Daha adaletli bir ödenti sistemi ortaya çıkacak

Bir sonraki tescil dışı… Çok daha etkin performansa dayalı ekiplerle fazla yoğun bir çaba ortaya konacak. İşsizliğin azaltılması gelir dağılımının iyileştirilmesi ve bu sürecin temel politikalarının ortaya konuşulmasıyla Türkiye diğer noktaya gelecek

Son adım ise kaliteli insan gücü ve dinç toplum